Početna Eco OKO LOZE KAO OKO LIJEPE ŽENE

OKO LOZE KAO OKO LIJEPE ŽENE

0

zoran_vuksanovicU Zelenici je nekada svaka kuća imala lozu, a sada je tamo samo 5 ili 6 vinograda.

Zoran Vuksanović zasadio je plantažnu lozu prije 36 godina za svoje potrebe, ali i iz hobija, a danas sa 63 godine i dalje ima strast prema grožđu i vinu, kao i onda kada mu je đed prenosio znanje.

Ono čega se svih ovih godina pridržavao je pravilo da „oko loze, moraš, kao oko lijepe žene“.

Poslušajte razgovor iz današnje rubrike More i obala sa Zoranom Vuksanovićem  

Važno obavještenje iz savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji  za poljoprivredne proizvođače

 Na lokalitetima od Budve do Herceg Novog posljednjim pregledima konstatovano je povećanje broja mediteranske voćne mušice.

S obzirom da najranije i rane sorte mandarina ulaze u fazu kada su plodovi najprivlačniji za napad preporučujemo svim proizvođačima  voćnih vrsta da:

– Izvrše tretiranje zasada mandarina (najranije i rane sorte) sa nekim od sljedećih insekticida: Actellic, Decis, Malation, Perfection. Prilikom odabira preparata strogo voditi računa o karenci i dozvoljenom broju tretiranja tokom godine

– svi proizvođači i uzgajivači citrusa u narednom periodu prate pojavu neobičnih simptoma na kori ploda (najranijih i ranih sorti mandarine a kasnije i na poznim) i da o tome obavjeste saradnike iz savjetodavne službe.

– se svi opali i sumnjivi plodovi smokava unište spaljivanjem, a zemljište ispod krošnje isfreza ili okopa i prekrije sa PVC folijom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code