Početna Oko nas Kotor Okrugli sto o statusu područja Kotora na Listi Svjetske baštine

Okrugli sto o statusu područja Kotora na Listi Svjetske baštine

0

Područje Kotora nalazi se na UNESCO-voj Listi Svjetske baštine od 1979. godine, ali još 2003. godine prvi put su prepoznate ozbiljne prijetnje, tj. rizici koje prekomjerna i nekontrolisana urbanizacija može imati po izuzetnu univerzalnu vrijednost područja Kotora, ukazuju iz NVO EXPEDITIO.

Foto: Pixabay

Ova NVO je jedan od organizatora okruglog stola o stanju prirodnog i kulturnoistorijskog područja Kotora, u petak 14. februara od 11:00 u Škaljarima, u Kotoru.

– Proces ubrzane urbanizacije se nije uspio kontrolisati i zaustaviti i stanje se posebno pogoršalo posljednjih godina. Poslije 40 godina od upisa na Listu Svjetske baštine, stanje u kojem se trenutno nalazi područje Kotora je izuzetno zabrinjavajuće. Bez obzira na formalna nastojanja Crne Gore da ispoštuje odluke Komiteta za Svjetsku baštinu, negativne promjene koje su jasno vidljive u prostoru pokazuju da nisu uspostavljeni neophodni mehanizmi za zaštitu izuzetne univerzalne vrijednosti ovog područja Svjetske baštine, i da se negativni trendovi nastavljaju – navode iz EXPEDITI-a.

Trenutno su sistemi zaštite, planiranja i upravljanja područjem Kotora potpuno degradirani i neefikasani. Zbog zabrinjavajućeg stanja u kojem se područje Kotora nalazi, UNESCO/ICOMOS reaktivna mointoring misija je boravila u Kotoru u novembru 2018. godine i dala set preporuka za unaprjeđenje stanja, podsjećaju, pored ostalog, oni.

Cilj ovog okruglog stola je da se doprinese javnom dijalogu na temu stanja i statusa Područja Kotora na Listi Svjetske baštine i da se sagledaju neophodni koraci za izlazak iz trenutne situacije, kako bi se dugoročno obezbjedila zaštita izuzetne univerzalne vrijednosti područja Kotora.

Na okrugli sto su pozvani ključni akteri vezani za zaštitu, planiranje i upravljanje područjem Kotora, predstavnici relevantnih institucija i organizacije na opštinskom i državnom nivou.

Okrugli sto se organizuje uz podršku Evropske unije posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i dio je projekta „Aktivni građani za bolju Crnu Goru – Ka vladavini prava i održivom razvoju Crne Gore“, koji implementira NVO „Mreža za afirmaciju nevladinog sektora“ (MANS) u saradnji sa NVO “Crnogorsko društvo ekologa“, NVO „Green Home“, NVO CIZIP i NVO EXPEDITIO.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code