Početna Eco Okrugli sto u Budvi: Kako bolje povezati ribarstvo i turizam?

Okrugli sto u Budvi: Kako bolje povezati ribarstvo i turizam?

1

Mali obalni tradicionalni ribolov može da bude odlična razvojna šansa za lokalne zajednice u zemaljama na Jadranu, kroz povezivanje sa turističkom ponudom, ocijenjeno je na okruglom stolu u Budvi.

Na skupu je razgovarano o izazovima u toj oblasti, aktivnostima na očuvanju i unapređenju malog obalnog ribolova, kao i modelima za bolje povezivanje ribarstva i turizma, saopšteno iz Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Picerija i restoran

Generalni direktor Direktorata za multilateralne poslove Mnistarstva vanjskih poslova, Ivan Ivanišević, istakao je da će Crna Gora biti posvećena boljem povezivanju zemalja ovog regiona. Ribarstvo, marikultura i njihova povezanost sa turizmom imaju veliki potencijal za dalji razvoj zemalja u okviru ove inicijative. Posebno je istakao važnost ostvarivanja tješnje saradnje zemalja u pravcu ostvarivanja tih ciljeva.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo, Slavica Pavlović govorila je o značaju koji mali obalni ribolov ima u Crnoj Gori, navodeći da se ovom vidu ribolova u posljednje vrijeme posvećuje sve više pažnje na nivou Mediterana.

Osvrnula se i na istorijski značaj tradicionalnog ribolova kroz vrijeme, prije svega kao načina života i ostvarivanja zarade zajednica u obalnim djelovima zemalja regiona u prošlosti, do toga da obalni ribolov predstavlja razvojnu šansu, kroz bolje povezivanje ove grane sa turizmom, odnosno kroz gastromsku ponudu i unapređenje turističke ponude.

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici sektora ribarstva, turizma, kao što su predstavnici udruženja ribara Crne Gore, lokalnih samouprava i javnih preduzeća na primorju, turističkih organizacija, privrednih asocijacija, kao i nadležnih ministarstava.

Takođe, u radu skupa su osim predstavnika naše zemlje učestvovali i predstavnici zemalja Jadransko-jonske regije, kao što su Grčka, Italija i Hrvatska.

Specifičnosti tradicionalnog ribolova u Crnoj Gori, sa posebnim osvrtom na Bokokotorski zaliv, predstavili su predstavnici Laboratorije za ribarstvo Instituta za biologiju mora iz Kotora.

Predstavnici Turističke organizacije Kotora predstavili su dobre primjere ostvarene veze ribarstva i turizma na području Boke. Takođe, i ostali učesnici skupa razmijenili su iskustva i dobre prakse u razvoju malog obalnog ribolova i povezivanju sa turističkom ponudom u svojim zemljama, ističući važnost podizanja svijesti javnosti, promocije hrane iz mora, stalne edukacije i međusobne saradnje, naglašavaju u Direktoratu.

Skup je bio prilika da predstavnici ribara istaknu i probleme sa kojima se susreće sektor ribarstva, ali i da predlože ideje za njihovo prevazilaženje, a kao rezultat okupljanja očekuje se intenziviranje prekogranične saradnje.

Okrugli sto organizovali su Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo vanjskih poslova i Sekretarijata Jadransko-jonske inicijative.

Ovaj skup je prvi u nizu aktivnosti koje će Crna Gora organizovati za vrijeme jednogodišnjeg predsjedavanja Jadransko – jonskom inicijativom najavili su iz Direktorata za ribarstvo.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code