Okrugli sto u Herceg Novom: Javni servis RTCG odlučan da stekne veće...

Okrugli sto u Herceg Novom: Javni servis RTCG odlučan da stekne veće povjerenje

1
Podijeli

Uprkos nastojanju da javnost zainteresuje za kreiranje programa  i stekne što veće povjerenje na javnoj raspravi o Prijedlogu programskih obaveza  RTCG od 2018-2020. Godine, danas  u Herceg Novom, u Gradskoj kafani, nije bilo mnogo građana, predstavnika  NVO sektora, niti političkih partija.

No, u prisustvu  predstavnika Ministasrtva kulture, Opštine Hreceg Novi i medija, iz menadžmenta RTCG su jasno predočili da je povjerenje javnosti, koje se stiče kroz poštovanje programskih sadržaja i profesionalnih principa ključno  čemu nacionalni Javni servis  teži. Pored digitalizacije, kao strateškog cilja RTCG, u planu je i integrisana redakcija, kako bi izvještavanje bilo što kvalitetnije, brže i ekonomičnije.

Picerija i restoran

Ugovor o programskim obavezama između Vlade i RTCG je dokument u koji građani, tokom 45-dnevne javne rasprave treba što više da se uključe, jer je to način da isprate kako će njihov novac biti utrošen, kazala je generalna direktorka Javnog servisa, Andrijana Kadija. Ona je istakla da je proizvodnja programa obaveza i privilegija.

– Tu smo, ne samo da informišemo, već da promovišemo kulturu, podstičemo obrazovanje, tolernaciju, suživot, potenciramo vrijednosti. A sa druge strane, da ukazujemo na društvene devijacije, razvijamo kritiku, a ne kritizerstvo, jačamo slobodu misli i govora – kazala je Kadija.

Urednik prvog programa TV CG, Aleksandar Mirković, potencira  tačnost, relevantnost, aktuelnost i objektinvost, uz težnju da se dopre do svih segmenata društva:

– Ključna karakteristika odnosa javnosti i Javnog servisa – povjerenje mora biti primjer za sve, da u budućnosti u našim medijima bude što više etike, a što manje propagande – kazao je on.

Za direktora Radija Crne Gore, Radojicu Bulatovića, mjesto Radija Crne Gore mora se tražiti u očuvanju tradicije, odnoso u onome što je transverzala vremena i programskih dostignuća, ali i u prilagođavanju novom vremenu.

– Pažnju treba usmjeriti na razvoj podkasta( digitalna datoteka koja sadrži audio ili audio-video zapis koji se distribuira putem Interneta). On je kompatabilan sa radijskim izrazom i video formom, koja korespondira sa televizijskim sadržajima. To je koncept multimedijalnosti, koji je neminovan i koji Javni servis mora postupno da uvodi – kazao je Bulatović.

Glavna producentkinja TVCG, Aleksandra Vojvodić, najavila je više strateških projekata koje predviđa trogodišnji Ugovor o pružanju usluga sa Vladom. Tako će uskoro biti formirana integrisana redakcija, mada  digitalizacija i dalje ostaje glavni strateški cilj. To je i preporuka međunarodnih organizacija, ali i tehničko-tehnoloških tendencija modernog izvještavanja – kazala je Vojvodićka.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code