Okrugli sto “Urban Nova”: Za bolji život penzionera potrebno veće učešće Opštine...

Okrugli sto “Urban Nova”: Za bolji život penzionera potrebno veće učešće Opštine i svih institucija

2
Podijeli

Povodom 1. oktobra – Međunarodnog dana starih osoba, NVO “Urban Nova” je u saradnji sa Udruženjem penzionera Igalo organizovala okrugli sto kako bi predstavnici javnog i civilnog sektora iznijeli probleme sa kojima se suočavaju stariji sugrađani, ali i da promovišu programe i servise za ovu ciljnu grupu.

Međutim, kako saopštavaju, osim predstavnika Udruženja penzionera Igalo i Udruženja penzionera „Crveni krst“, nevladinih udruženja Urban Nova i Udruženja likovnih umjetnika Herceg Novi, okruglom stolu nisu prisustvovali delegirani predstavnici resornih opštinskih Sekretarijata, niti Centra za socijalni rad.

Picerija i restoran

NVO “Urban Nova” u prethodim mjesecima realizovala je dva programa za starije osobe. Predstavljeni su rezultati projekata „GerijARTrija“, koji su finansirali Evropska unija, austrijska Agencija za razvoj i austrijski i crnogorski Crveni krst, kao i “Generacijski most –volonterski servis za starije osobe u Herceg Novom”, koji je podržalo Ministarstvo sporta – direktorata za mlade.

Tokom projektnih aktivnosti fokus je bio na unapređenje saradnje svih zainteresovanih u osiguravanju kvalitetnije treće dobi Novljana. Glavni izazov koji su stariji sugrađani izdvojili jesu upravo servisi koji osiguravaju kvalitetniji život i osnovne životne potrebe kao što su ishrana, stanovanje, zdravstvene usluge i nabavka lijekova, ogrijev i prevoz.

Predsjednik Udruženja penzionera Igalo, Fuad Agić ukazao je na potrebe članova, kao i preporuke za njihovo ispunjenje.

U završnici okruglog stola, učesnici su izložili dobre prakse kojima su druge opštine na nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou sprovele preporuke.

Istaknute su humanitarne akcije i inicirano otvaranja narodne kuhinje.

Na okruglom stolu čulo se da je više  dio opština u Crnoj Gori preduzelo akcije oko stambenog zbrinjavanja penzionera. U Herceg Novom je još preko 130 penzionera bez krova nad glavom, a godinama nema rješenja. Na drugoj strani, u posljednjih 5 godina opština Podgorica obezbijedila 288, opština Nikšić 138, Cetinje 30, opštine Bijelo Polje i Pljevlja 20, Rožaje 12 stanova, dok su opštine Berane i Žabljak obezbijedile sredstva za izgradnju stanova u iznosu od 120, odnosno 50 hiljada.

-Produžavanje radnog vremena ambulante u Igalu i na subotu svjetao je primjer izlaska u susret osobama sa ugroženim zdravljem. Ipak, vrijeme čekanja na pregled, pogotovo specijalistički je i dalje dugo, a putovanje u druge gradove naporno- istaknuto je na skupu.

Svi veći gradovi u regionu prepoznali su potrebu starijih osoba da se prevoze uz olakšice i time pozitivno uticali na osiguravanje dostojanstvenog trećeg doba svojih sugrađana.

Zato je saradnja svih sektora neophodna i nužna, a Udruženja penzionera i mjesne zajednice ključni su akteri u prepoznavanju problema i traženju rješenja I pomoći za penzionere, zaključak je okruglog stola.

2 Komentari

  1. Eto bila sansa da se pokrene pitanje ,,dva kamena i jedna daska,, na autobuskom stajalistu kod Doma Zdravlja.Projekat je zaista mali i ne trebaju neka veca materijalna ulaganja za razliku od drugih problema sa kojima se suocavaju penzioneri, onako izmuceni, siromasni, izradjeni i bez snage i zdravla.Pocnite od najmanjeg pa dako nekako rjesite i ostale probleme.

Ostavite komentar

*

code