OLIVERA DOKLESTIĆ: SAMO DAJEMO SMJERNICE ZA BUDUĆU NAMJENU KUĆE ANDRIĆA

OLIVERA DOKLESTIĆ: SAMO DAJEMO SMJERNICE ZA BUDUĆU NAMJENU KUĆE ANDRIĆA

148
0
Podijeli

Kao članica radne grupe, u čijem sastavu su još slikar Boris Boćo Vujović, ekonomista Jasna Zloković i novinarka Vitka Vujnović, predsjednica SPKD “Prosvjeta”, Olivera Doklestić je neprijatno iznenađena komentarima na račun te komisije, koja je volonterski preuzela na sebe zadatak da da smjernice za budući način upravljanja i namjene kuće Iva Andrića, u Herceg Novom.

– Niko se nije bavio ingerencijom JU Herceg fest, niti je pitanje generalnog upravljanja opštine Herceg festom dovedeno u pitanje.
Niko od nas niti želi niti je pokazao namjeru da Andrićevu kuću
“otima” Herceg festu, niti ima namjeru da upravljanje kućom bude
preusmjereno na NVO sektor – navodi Doklestićka.
S druge strane, ona primjećuje, da opština i Herceg fest davanjem u zakup kuće nisu sprovodili ni formalan nadzor ni za jednog zakupca, niti su mu se miješali u posao i ukazivali na nepravilnosti, a kirija je odlazila u JUK.
– Organizacija programa u Andrićevoj Kući u posljednjih 10 godina bila je prepuštena zakupodavcima i njihom ukusu, a kad se oformilo društvo SPKD “PROSVJETA” ono je preuzelo na sebe obavezu organizovanja književnih programa i naučnih skupova posvećenih našem nobelovcu Ivu Andriću. Suštinska stvar za dalju sudbinu Andrićeve kuće je njena funkcionalnost, jer ovakva kakva je, sa šankom na samom ulazu u objekat ne može da odgovara ni jednoj drugoj namjeni osim za kafanu. Zato je naša radna grupa jedinstvena da treba uraditi prenamjenu prostora obaveznim građevinsko-arhitektonskim zahvatom – podsjeća Doklestićka.
Radna grupa se saglasila da kuća Iva Andrića mora da bude svojevrstan kulturološki centar grada, u koji moraju da se ulože neka sredstva. Predsjednik opštine i Skupština će se izjasniti o daljoj sudbini Kuće.
Smjernice radne grupe samo su osnova za dalje korake i nemaju nikakvu obavezujuću ulogu. Ali, ukoliko kuća opet bude prepuštena političkim odlukama i kalkulacijama, ovo zdanje biće na lošijem glasu nego do sada, poručila je Olivera Dokelstić.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code