OLUPINA “SIRENE” U ZELENICI, VLASNICI SE NE JAVLJAJU

OLUPINA “SIRENE” U ZELENICI, VLASNICI SE NE JAVLJAJU

160
0
Podijeli

jahta njivice4Uklanjanje ostataka jahte “Sirena”, koja je prije mjesec izgorjela u Topljanskom zalivu, ispred Igala, završeno je juče u kasnim popodnevnim satima. Prema riječima direktora za Upravu pomorske sigurnosti iz Bara, Gorana Jurišića, jahta je privremeno premještena u Zeleniku, a javni tužilac iz Herceg Novog trebalo bi da pokrene pravnu proceduru oko utvrđivanja ukupne štete. Kako nam je rekao Jurišić, najbitnije od svega je da je jahta izvučena na kopno i da nema više nikakve opasnosti po okolinu. “Remorker je došao između 18 i 19 h. Najprije je ispumpano oko 10-15 tona vode koja je jahtu skoro potpuno potopila, pri čemu se vodilo računa da nema nekih zagađujućih materija. Nakon toga pristupilo se čišćenju rastopljenih djelova jahte u moru i na kopnu i prema informacijama kojima raspolažem – nije bilo nikakvih “kasnijih negativnih efekata” ni tokom rašćišćavanja niti odvoženja olupine”.
Jahta je oko 19 h otegljena do Zelenike u marinu Nedeljka Banićevića i biće tu do dolaska istražitelja koji bi trebalo da utvrde kolika je šteta i da li se išta od jahte može iskoristi.
“Mi za sada ne želimo da pravimo neke nagle korake koji bi izazvali kontra efekte vlasnika jahte, bez obzira što on nije izrazio spremnost da se pobrine za jahtu, iako je to bila njegova obaveza – ističe Jurišić.
Prema prvim procjenama, šteta na jahti je stoprocentna. Oba tanka sa gorivom su u eksploziji oštećena, nakon čega je ostala emulzija nafte i vode.
“Slijedi zakonsko-pravna procedura, tj. onaj “najbolniji” dio. Šta će dalje biti sa jahtom zavisiće od procjene štete. Ovo je sada vrlo nezgodna situacija, jer se vlasnik jahte nikako nije javljao, a uvijek postoji mogućnost da se javi, a onda ulazimo u pravnu problematiku koja je, kako sam rekao “bolna”, ali ipak mislim da je prioritet bila zaštita obale i uklanjanje jahte” – zaključuje Jurišić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code