Početna Društvo Ombudsman: Radio Jadran ne širi mržnju i nasilje prema zaposlenima u Muzeju...

Ombudsman: Radio Jadran ne širi mržnju i nasilje prema zaposlenima u Muzeju i Galeriji

36

O tome kako mediji danas dolaze do informacija, kako ih tretiraju tzv. političke elite u državi i lokalnim zajednicama, koliko su mediji nečije sredstvo, a koliko glas građana, može se mnogo polemisati.

Obično to svi rade kada je Svjetski dan slobode medija ili Dan novinara Crne Gore. U međuvremenu, malo ko iz medijske zajednice javno progovara o svakodnevnim, često apsurdnim preprekama, da bi obavio svoj posao, napravio priču.

Tako je na račun Radija Jadran nedavno stigla i teška optužnica direktorke JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, Slavice Božović, zbog pisanja o “varijabilnom dijelu zarade” za zaposlene u toj ustanovi i navodne diskriminacije OSI.

Jer, upravo je zaštitnik ljudskih prava, mr Siniša Bjeković, kome se žalila na naše pisanje, potvrdio da Radio Jadran samo obavlja svoj posao, odbacivši pritužbu direktorke Muzeja i Galerije, Slavice Božović da širimo nasilje, diskriminaciju i mržnju prema zaposlenima.

Nije to nikakva pobjeda za Radio Jadran, ali nadamo se da jeste lekcija za gospođu Božović, koju bi morala naučiti u ophođenju sa medijima i javnošću.

Jer, javna dokumenta su javna i njen rad mora biti javan. Iako je rješenje na ovu, kao i na još jednu odbačenu žalbu, donijeto prije nekoliko mjeseci, smatramo da je važno da se građani Herceg Novog, naši čitaoci i slušaoci upoznaju sa epilogom, s obzirom da ćemo o drugim aktuelnostima iz ove ustanove pisati ovih dana, a ovim stavljamo tačku na ovu temu.

Na šta se konkretno žalila direktorica Muzeja i Galerije i šta je zaštitnik odgovorio možete pročitati ovdje.

36 Komentari

 1. Plan koji je zamisljen je dobar. Muzeju treba vrhunski menadzer da pocne ozbiljno da zaradjuje. Momak koji je predvidjen ce sigurno to biti. Nisu Vukasinovic, Kosic i ostali iz savjeta napamet to odlucili. Cestitke!!!

  2
  35
 2. Мића кад смо гласали за тебе баш ово смо имали у виду. Овакву кадровску политику и овакве Новљане на руководећим позицијама. Гласаћемо опет па да нам увалиш ДПС кадар . То су прави новљани и само настави тако. Имаш нашу подршку.

  25
  5
 3. Kolju školu ima Prijic?
  Ko ga je zaposlio i dal je istina da je eminentni stručnjak sa galerijama po Parizu?
  Mislim, imao je menadžerski ugovor sa otpremninom 34.000€, pa pitam?

  25
  3
 4. Nema on uslov za penziju. Nema on ni diplomu ekonomskog fakulteta, koliko se priča, ali to je lako provjeriti. Kao što je provjereno ko ga je zaposlio u ZZZ I u JU “Galerija i Muzej”. Obično se događa, da kad tad ovakve ” stvari” isplutaju na površinu.

  15
  17
 5. Zamisli ugrožene direktorice! Kakvo visoko mišljenje o sebi ima pa se žali zaštitniku ljudskih prava. Ma ko je izabran na to mjesto, ko je dovede, to je pitanje! Bravo radio Jadran.! Još da se pozabavite što sve još radi ista, sve za partiju i svoju foteljicu.

  40
  4
  • Sebi je izmislila radno mjesto sa ministarskom platom kad je maknu. Katiću, biće izbori iduće godine pa nama biračima ne bi bilo milo da kadar DPS ima ministarsku platu. Razmisli malo o tome.

   34
   2
 6. DPS kadrovi dobijaju otpremnine i sporazumno raskidaju ugovor, SNP kadar se gura za menadzera a primljen bez odgovarajuce diplome a plata mu raste.. Dva direktora za tri godine se promijenise… U dvadeset dana tri konkursa za nova radna mjesta(zzzcg)…. Ispred radnika firmu zastupa u savjetu strani drzavljanin a ne bi trebali da radi da ima zakona i struke.

  42
  2
 7. U ustanovama kulture je vrlo upitno šta znači izuzetan rezultat zaposlenih (za šta su isplaćene varijabile).
  Da li je ta ustanova dobila neku nagradu za svoj rad, organizovala neku manifestaciju od izuzetnog značaja, zabilježila značajan rast posjetilaca, ostvarila neku novu saradnju sa sličnim ustanovama, konzervirala eksponate, otkupila artefate, zaštitila kulturno blago?
  Da li rastu prihodi ustanove od sopstvenih djelatnosti?
  Da li su promijenjeni način prezentovanja kulturnih sadržaja, napravljen proboj preko društvenih mreža, unaprijeđen sajt, pronađeni privatni sponzori?
  Da li se osavremenio i rekonstruisao izložbeni prostor?
  Kakvo je stanje fundusa?
  Treba da se zna da rukovoditi ustanovom kulture nije išto što i rukovoditi preduzećima koja gazduju vodovodom, kanalizacijom, putevima, Orjenom.
  Posebna je odgovornost voditi galerijski i muzejskiprostor u gradu nekadašnje Umjetničke škole i brojnih poznatih slikara (koji nemaju stalnu postavku, pa kad nekome sa strane kažete da su ovdje učili školu Dado Đurić, Uroš Tošković, Vojo Tatar, a ne možete im pokazati njihove slike, misle da lažete).
  Pošto je ovo grad koji i stanovnici i turisti prepoznaju kao grad kulture, a te su varijabile isplaćene iz javnih sredstava, naravno da postoji javni interes i interesa medija da pišu o trošenju novca iz tzv. budžeta kulture.
  Zato Radio Jadran ima našu podršku što je ukazao na taj problem.

  43
  1
 8. Muzej i galerija su posebna prica. Bez obzira ko je na vlasti u toj ustanovi se ne radi nista a plate su dobre. Tamo ne rade ni OSI ni ostali …ni ovi sto rukovode ni oni ispod…ni musko ni zensko..

  6
  33
 9. Kad bi ovi politički postavljeni direktori shvatili da preduzeća nisu njihova, da su oni tu samo prolazni a da su preduzeća i ustanove bila prije njih i da će biti i posle njih, e gdje bi nam kraj bio. I ostaje ono samo podobni a ne sposobni, na žalost!

  44
  2
 10. HAHAHAHAHA. Đurovićkini kadrovi. HAHAHAHA.

  Kladim se da stručnjak iz kulture brodomašinske struke ima najveću platu. Tražite im spisak zaposlenih sa platama.

  50
  3
 11. Ne znam za koalicioni dogovor ali ovo riješenje sa ovom direktoricom je katastrofalno. Eee sretnih li zidara i tesara što im je otišla šefica. A došla da vodi kulturu Novog. Đe smo spali, na koje niske grane. Bruka!

  61
  6
 12. Koliko desetina hiljada eura će da plati opština za odštete i otpremnine zbog njenog bezakonja? Nesposobnijeg direktora nije bilo u galeriji nikad. Da je ne štiti DPS ne bi ona bila tu đe je.

  58
  6
 13. Javna je tajna da te varijabile služe samo za …. Tražite spisak zaposlenih sa platama pa ćete vidjeti da samo SNP prima varijabile a ostali ništa. Ima tu krivične odgovornosti nego nema policije i tužilaštva.

  56
  5
  • Jasno je tu da je dil SNP i DPS. Otpremnina 20 hiljada kadru DPS koji ima uslov za penziju. Meni nije jasno zašto to podržavaju Demokrate i DF i Novska lista. Koji je tu dil u pitanju?

   46
   5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code