Početna Društvo Omladinski prostori potrebni mladima u Herceg Novom

Omladinski prostori potrebni mladima u Herceg Novom

1

NVO Omladinski kulturni centar Herceg Novi počeo je sa realizacijom aktivnosti projekta „Omladinski prostori – društvena uključenost mladih kroz modele javno-civilnih partnerstava u lokalnim zajednicama“.

Kako je saopšteno iz ove NVO, održana je prva od tri radionice kojima je cilj upoznavanje sa precepcijama mladih iz Herceg Novog o javnim prostorima u gradu. Učesnici su bili mladi koji su završili srednju školu i studiraju u van Herceg Novog, kao i oni koji su se poslije stečenog obrazovanja vratili u grad, uglavnom svi nekih umjetničkih afiniteta.

– Sa mladima je razgovarano na četiri teme. Prvo o njihovim potrebama vezano za prostore. Kakve prostore žele? Koja treba da bude funkcija tih prostora? Dalje, mladi su navodili prostore koje koriste, ali i one neiskorišćene u našem gradu, koje bi mogli da koriste. Zatim su učesnici razgovarali o tome koje funkcionalne sadržaje omladinski prostor treba da ima, kao i koji programi bi u ovakvom prostoru trebali da da se sprovode. Na kraju su napravljene preporuke o tome kako obezbijediti sredstva i resurse, ali i podršku zajednice, kao i modeli upravljanja jednim omladinskim prostorom – navode iz NVO Omladinski kulturni centar.

Sljedeća radionica planirana je sa učesnicima koji su angažovani u radu nekih nevladinih organizacija i inistitucija, ali takođe pripadaju starosnoj kategoriji do 30 godina. Posljednja, treća radionica biće urađena sa srednjoškolcima. Teme za razgovor sve tri radionice biće iste.

Svi zaključci i preporuke dobijeni na radionicama biće prikazani kroz metodu 3D modelovanja na konferenciji u aprilu na kojoj će biti pozvani gosti iz regiona i susjednih lokalnih zajednica, koji će predstaviti modele javno- civilnih patnerstava iz svojih sredina.

Iz OKC-a su kazali da je okom decembra i januara rađeno na vizulenom identitetu, a logo projekta je uradio priznati novski umjetnik Vanja Vikalo.

Projekat „Omladinski prostori- društvena uključenost mladih kroz modele javno- civilnih partnerstava u lokalnim zajednicama“ podržao je Fond za aktivno građanstvo kroz program projekta “Za jači glas organizacija građanskog društva”, uz podršku Američke ambasade u Podgorici, a koji će biti realizovan do kraja juna ove godine.

Partnerska organizacija na projektu je NVO Omladinski klub Nikšić, te će se slične projektne aktivnosti dešavati i u ovom gradu (radionice i razgovori sa mladima, mapiranje potencijalnih omladinskih prostora u zajednici, kreativne intervencije na otvorenim javnim prostorima).

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code