Početna Politika OO SNP HN: U Luci Zelenika opet se pripremaju silosi za pretovar...

OO SNP HN: U Luci Zelenika opet se pripremaju silosi za pretovar cementa

28

Za OO SNP-a u Herceg Novom je 2018. godina važna jer je 10 godina od održavanja jednog od, kako tvrde, najuspješnijih referenduma. U saopštenju, međutim, upozoravaju na aktivnosti u Luci Zelenika, koje ukazuju  na moguće ponovno aktiviranje silosa za pretovat cementa.

Podsjećaju da je 6. aprila 2008. godine, poslije višemjesečne blokade i zdravog aktivizma stanovništva, ali i potpore lokalne uprave na čelu sa SNP-om, održan lokalni referendum, na kojem je čak 92 posto građana reklo odlučno NE izgradnji silosa za rasuti cement u luci Zelenika.

– Iako su silosi već bili postavljeni, cement se nakon toga nije dovozio i pretovarao u Zelenici. I svi su već zaboravili cement, a Luka Zelenika se posljednjih mjeseci intezivno pominje kao moguća, vrlo dobra lokacija za dolazak kruzera. I sve bi bilo fino i lijepo da se u posljendjih nekoliko dana ne čuju i ne izvode neki radovi u Zelenici. Farbaju se silosi, uređuju se skladišta i sve ponovo podsjeća na 2008. i na namjeru oživljavanja ideje pretovara cementa – navode iz novskog SNP-a.

Upozoravaju da se umjesto kruzera, turista iz cijelog svijeta koji su, kako se pokazalo u septembru, i te kako uživali u Herceg Novom, a ugostitelji i trgovci se ponadali dodatnim prihodima, u vazduhu osjeća miris nelagodnosti i lošeg prisjećanja na događaje od prije deset godina.

– Zvanično, luka od lokalnog značaja, sa namjerom da bude registrovana za promet roba i usluga, pod kojom definicijom je i pristajanje kruzera, mogla bi biti luka za promet samo roba – i to cementa. Ne bi bilo dobro da su to prioritetne namjere upravljača Lukom, jer Novljani ipak dugo pamte. Koliko god je jaka nelagoda na događaje od prije deset godina, još je jači ponos građana da su ipak izvojevali pobjedu nad namjerama tajkuna.

I svi bi radije u Zelenici gledali velike bijele kruzere sa hiljadama turista koji donose ekonomsku dobit gradu i svim njegovim građanima, nego sivilo cementa. Da se ne zaboravi – 2008. je bila velika pobjeda građana. Ostajemo dosledni sebi i svojim uvjerenjima. Zelenika i kruzeri – DA, pretovar cementa – NE – zaključuju u OO SNP Herceg Novi.

28 Komentari

 1. Cimenat sada stiže brodovima u paletama i pretovara se poluručno, dizalicom. Pri istovaru se prospe najmanje jedna paleta od 30 vreća cimenta. To se ,,rješava” šmrkom, kojim se 1,5 tona cimenta u rasutom stanju gurne u more. Lako je provjeriti: nekoliko metara od mula sve u moru je umrlo, i školjke i trava. Da li će pretovar u i iz silosa biti čistiji? U normalnim zemljama, među normalnim ljudima, to funkcioniše gotovo bez otpada. Dakle, u našim uslovima biće sve isto kao pri ručnom pretovaru, samo brže.

  19
  3
  • Kada kažeš ,,uništili”, misliš li na Kružnu u Meljinama, na magistralu do Trebinja, ili na Sportsku salu? Ako si na to mislio, Boga molim da nas još jedna garnitura, bilo koja, tako ,,uništi”.

   12
   16
   • Alo kratki ne lupaj.Mislis na drenazu na kruznom,naplatu putarine i stanje “magistrale” do Sitnice ili na ogromne pare koje trebaju za rekinstrukciju Sportske?Sve uspijeh do uspjeha.

    12
    7
 2. Batalite se supljih tema, bolje bi bilo da se skoncetrisete na ciscenje korita rijeka i odvode atmosferskih voda…Potopiste nam grad vasim nemarom !

  31
  10
 3. Cega su se oni sjetili,xa xa xa
  Bas me cudi od Danijele da je izdala ovakvo saopštene. Obično na svakih mjesec / dva kaže: Kolektor je gotov do kraja godine, do praznika mimoze, do kraja Maja, do početka ljeta, do kraja ljeta, do kraja oktobra – i sve tako u krug odkako se sa kolektorom počelo.
  Da li je ovo da se razbije malo monotonija….

  48
  12
  • Bravo za komentar ,ta đurovicka najavljuje pustanje u rad kolektora evo 2 godine. Ko im moze vise vjerovati, vidjece na izborima, i oni i sdp, nece ni rođaci za njih glasati

   33
   8
 4. Ne želim nikakvu vrstu zagađenja u Herceg-Novom ili mojoj Boki, ali od nečega ovaj narod mora od nečeg da živi. Njujork je jedan od Mega Gradova, a ujedno i Mega Luka, tako da za sve i svakoga ima mjesta za zdrav život i uspješan posao, jedino je važno da se svi uslovi uredno ispune i da se ispoštuju pravila.

  25
  17
 5. SNP cutite vodilli ste ovaj grad od 1991 i unistili ga sa svojom nesposobnom korumpiranom neradnom ekipom .sta ste uradili VODOVOD MORINJ REMEK DJELO VODOSNADBIJEVANJA.PUT ZA SITNICU KOJI JE KOSTAO KAO CG AUTOPUT. JAVNA PREDUZECA DNO DNA SVE SE RASPADA OD PRLJAVSTINE .SAMO STE ZAPOSLJAVALI RODBINU IZMISLJALI RADNA MJESTA I PLJACKALI NAROD KROZ LAZNI PATRIOTIZAM I RODOLJUBLJE. KOLIKO PARA STE UZELI OD GRADJEVINSKIH DOZVOLA PREKO KURIRA .DA EX KOMPAS ,,PROGOVORI,, POLA BI VAS BILO U SPUZ PO 20 GODINA MINIMUM.

  39
  15
  • Ne znam za druge, ali: U njihovo vrijeme (Predsjednik Opštine Dejan Mandić, zamjenik Milan Vajagić) sam dobio 3 građevinske dozvole. Sve tri su izdate na osnovu Detaljnog Urbanističkog Plana. Nikada nikome nisam dao ni euro preko cijene Odobrenja za gradnju. Odobrenja za gradnju (komunalno opremanje) su besmisleno skupa i to je jedina istina, jer se poslije ponovo plaća priključak vode i struje i dovodi do objekta, što je posao Opštine. Niti sam im član, niti simpatizer (naprotiv), ali ovo je bilo ovako. Svejedno mi je da li se ovo uklapa u nečije mišljenje.

   10
   3
  • Halo, majstore. Ne radi se o nikakvoj partiji. Radi se o silosima za cement u Zelenici! Hoćeš li ti na protest ili ne? O tome se izjasni!

   5
   3
 6. Pamte Novljani, to je jedino tacno u cijelom saopstenju. Pamtimo da ste utrostrucili broj zaposlenih u opstini tih godina, pamtimo i da ste izdavali dozvole za svakakve gradnje, pa danas pluta cijeli grad… i jos dosta pamtimo, nemojte nas podsjecati da ste jos tu, taj cimenat nam dodje kao med u odnosu na vas!

  35
  19

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code