Početna Eco Opasna meduza ponovo u Bokokotorskom zalivu

Opasna meduza ponovo u Bokokotorskom zalivu

3

“Kompas” meduza, koja spada u grupu potencijalno opasnih, primijećena je u Bokokotorskom zalivu. Opekotine koje mogu zadati te životinje vrlo su bolne, ali nijesu opasne po život. U zalivu se pojavljuju ciklično, na svakih nekoliko godina, saopštila je, za portal RTCG, Branka Pestorić iz Instituta za biologiju mora.

Foto: Institut za biologiju mora

Pestorić kaže da je 2014. meduza Chrysaora hysoscella, bila u zalivu vrlo česta. Opekotine ovih životinja su vrlo bolne, ali nijesu opasne po život.

“Odrasle jedinke mogu narasti i do 40 centimetara u prečniku zvona, a do 2 metra dužina kraka. Na njihovim obodnim kracima nalaze se žarne ćelije, te ova vrsta spada u grupu potencijalno opasnih meduza”, istakla je ona i upozorila rane kupače da budu oprezni.

“Vjetar, kiša, talasi, morske struje utiču na njihovu veliku smrtnost. Nošene su morskom strujom i talasima, pa ih često možemo vidjeti u većem broju u uvalama, pri obali ili izbačene na kopno”, kazala je Pestorić.

Ona je objasnila i da svakako globalno povećanje temperature mora, prekomjeran izlov ribe, kao i intenzivna izgradnja na obali, pogoduju razvoju i uzrokuju sve veću pojavu meduza.

“To nije fenomen karakterističan samo za Crnu Goru, već je vrlo prisutan u Jadranu i u Mediteranu. Naročito na istočnoj obali Jadrana, italijanskoj. Kao i u sjevernom Jadranu”, istakla je Pestorić.

U velikom broju su se pojavile 2014. i 2017. Razvijaju se pupljenjem iz svog, za dno pričvršćenog, polipa.

“Jako puno ih ima u proljeće, upravo zbog načina razmnožavanja, ali je mali procenat preživljavanja, tj. vrlo mali broj dostigne polnu zrelost, te se ne očekuje velika brojnost ove vrste tokom ljetnjih mjeseci”, kazala je Pestorić.

3 Komentari

  1. Kada kruzeri usisaju balastne vode usisaju i tone ribe i ostalih morskih cudovista negdje daleko i kada uplove u zaliv to ispuste..pametnome je jasno ..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code