OPASNO JE HODITI STEPENIŠTEM DANICE TOMAŠEVIĆ

OPASNO JE HODITI STEPENIŠTEM DANICE TOMAŠEVIĆ

407
0
Podijeli

Jedan od zaštitnih znakova Herceg Novog, kameni skalini kojih je prema procjenama više od sto hiljada u srcu grada, u takvom su stanju da su izgleda ničija prćija.

Stepeništa, od kojih neka datiraju iz doba Turaka, pa do onih napravljenih prije zemljotresa ’79. prošlog vijeka, nagrizao je zub vremena. Većina je “ulegnuta”, kamen popucao, a tamo gdje su betonirane – komadići svakodnevno otpadaju, pa je silazak do mora rizičan.
Takav je slučaj sa stepeništem Danice Tomašević, koje “izlaze” 50 m iza tunela na Toploj ka Herceg Novom. Za komunalnu “higijenu” zaduženo je preduzeće “Čistoća” d.o.o., a eventualne fizičke popravke u ingerenciji su JP Stambeno komunalno Herceg Novi. Ipak, na više mjesta stepenište je uleglo, beton ispucao, a gvozdene lajsne na ivicama odavno su odvojene. Uz to, u kasnijim večernjim časovima, mnogi ga koriste i kao “javni wc”, ili usputnu kantu za otpatke.
Direktor JP Stambeno komunalno Boris Seferović, kazao nam je da tokom trajanja zabrane građevinskih radova sigurno neće biti nikakvih “popravki” na njima, dodajući da ni od koga nisu dobili naznake da je stepenište u toliko lošem stanju, da su potrebne hitne popravke, ali i naveo:
„Imali smo želju da u saradnji sa nadležnim Sekretarijatom uklonimo te željezne ivičnjake, ali nam nije dozvoljeno. Oni jesu imali neku funkciju dok su skale bile “zdrave”, sada bi to sve trebalo zamijeniti i popuniti praznine betonom.”
Podsjetićemo da su mladi novski umjetnici, ilustratori, crtači, muralisti, predvođeni Izabelom Matoš u okviru prvog festivala “Sinestezija” 2011. oslikali na preko 70 skalina razne crteže u jakim bojama, što je trebalo da “sakrije” devastirane dijelove skala, udahnu im malo života,ali i da oplemene čitav prostor. Od sve rabote koja je trajala par dana, u jedva vidljivim tragovima, ostalo je par crteža kao opomena nadležnima da bi nešto ozbiljnije trebalo preduzeti, ali i kao podsjetnik na želju mladih kako javni prostor, i tako devastiran, uz malo napora i kreativnosti, dobija druge “pitkije tonove”.
Stepenište Danice Tomašević nosi ime po jednoj od Pet Danica, a broji 193 skalina. Prema riječima profesora Lazara Seferovića, skale je izgradila Opština Herceg Novi nekoliko godina prije zemljotresa 1979.
Inače,neka stepeništa, poput Stepeništa 28. oktobra, pored kule Forte Mare, koliko toliko se održavaju i u odnosu na broj ljudi koji se dnevno njima spusti na Škver, uredna su. No, budući da se kamen od kojih su pravljeni skalini izlizao, prijeko im je potrebno tzv. “pikovanje”, kako bi se proklizavanje umanjilo.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code