Opasnost od interneta sve više vreba, djeca sve brojniji korisnici

Opasnost od interneta sve više vreba, djeca sve brojniji korisnici

0
Podijeli

Najveća Osnovna škola u Herceg Novom, “Dašo Pavičić” na Toploj, jedna je od 32 ustanove u Crnoj Gori u kojoj je kroz radionice i prezentacije za djecu, nastavnike i roditelje, obilježen Dan sigurnog interneta, uz podršku resornog Ministarstva.

Djeca mlađeg uzrasta moraju znati da prepoznaju opasnosti na koje mogu naići na internetu, moraju obratiti pažnju kada ostavljaju lične podatke na društvenim mrežama, kada objavljuju fotografije i da izbjegavaju komunikaciju sa nepoznatim osobama. To su neka od pravila kojih se najmlađi korisnici interneta moraju pridržavati prilikom korišćenja informacionih tehnologija.

Picerija i restoran

To je cilj i poruka međunarodnog Dana sigurnog interneta, koji je VIII put obilježen u crnogorskim školama.

Učenicima IV i V razreda prezentovana je aplikacija NET prijatelji, koja na zanimljiv način prikazuje pravila ponašanja na internetu i pravilnu upotrebu savremene tehnologije.

– Cilj ove međunarodne akcije je promocija bezbjednog i odgovornog korišćenja interneta i savremenih tehnologija, sa posebnim fokusom na djecu i mlade širom svijeta – rekla je načelnica odjeljenja za Informaciono-komunikacione tehnologije Ministarstva prosvjete, Marina Matijević.

U nekim školama održane su i debate sa učenicima i radionice za roditelje, kreiran je zajednički digitalni sadržaj na temu bezbjednosti djece na internetu, održane su filmske projekcije i niz drugih aktivnosti posvećenih ovoj temi.

Svako drugo dijete u Crnoj Gori ne osjeća se bezbjedno u virtuelnom svijetu

 Gotovo 40 odsto djece imalo je makar jedno neprijatno iskustvo tokom korišćenja interneta, a svako drugo dijete u Crnoj Gori kaže da se ne osjeća bezbjedno u virtuelnom svijetu, saopšteno je iz Telenora.

U više od 140 zemalja širom svijeta Dan sigurnijeg interneta obilježava se kao dio podizanja svijesti o bezbjednijoj upotrebi tehnologija.

– Globalni podaci pokazuju da je svaki treći korisnik interneta u svijetu maloljetan, a trećina njih imala je neko negativno iskustvo u online okruženju – navode iz Telenora.

Osim toga korisnici digitalnih tehnologija sve su mlađi, pa u nekim zemljama djeca mlađa od 15 godina koriste internet na jednakom nivou kao i populacija starija od 25 godina.

Podaci Unicef-a pokazuju da je sajber – buling, ili vršnjačko nasilje na internetu, jedna od ključnih pojava koje smetaju mladima u Crnoj Gori uzrasta od 12 do 17 godina koji koriste internet.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code