Početna Oko nas Tivat Opera korona: Operske minijature na Luštici 13. septembra

Opera korona: Operske minijature na Luštici 13. septembra

0

Ovog septembra prvi put u produkciji Operosa Montenegro Opera Festivala biće predstavljen operski konceptualni program Opera (• (Opera korona) u saradnji sa dugogodišnjim partnerom – ekskluzivnim ljetovalištem Luštica Bay.

Premijerno izvođenje zakazano je za 13. septembar u 20h u amfiteatru Luštice Bay. Ulaz je slobodan.

Prema riječima reditelja Vladana Đurkovića, Opera (• (Opera korona) nastala je iz aktuelne situacije i iz istraživanja dvije ključne riječi: maska i distance:

“Pokušao sam da se sjetim umjetnika u čijem se opusu nalazi bilo kakva maska i distanca. I sjetih se… Bob Vilson, američki reditelj.”

Prema riječima Đurkovića, zajedno sa Filipom Glasom kompozitorom, Vilson je tvorac velikih muzičkih predstava koje su obilježile sam kraj XX vijeka i pomjerile umjetnički izraz u jednom novom smjeru.

Đurković je pred soprane Milicu Lalošević i Natašu Jovović postavio izazov: KAKO DA PJEVAM SA MASKOM? Lako. Maska nije nužno fizička, već je stilizovana, takozvana šminkerska maska, lice pokriveno bijelom bojom. U pozorištu to znači brisanje emocija, depersonifikacija i sklanjanje akcenta sa pokreta lica na pokret tijela. Šta se dešava sa tijelom? Ono je distancirano od svega oko sebe, od predmeta, od emocija, a glas i pokret postaju jedino sredstvo komunikacije.

Opera (• u kontekst današnjice stavlja djela Mocarta, Hendla, Gunoa, Verdija, Bizea, a instrumentalnu podršku čini gudački ansambl Doclea koji broji za članove istaknute i mlade crnogorske gudače.

U programu učestvuju: Milica Lalošević, sopran,Nataša Jovović, sopran, Doclea Sonja Vojvodić, violin, Tamara Krivokapić, violin, Ilijana Blagojević-Zvicer, viola,Milan Ninković, violoncello. Vladan Đurković, režija i koncept

Petar Obradović, umjetnički menadžer ansambla Doclea, Ivan Plazačić, aranžmani za gudački kvartet

U okviru Operosa Montenegro Opera Festivala, Opera (• predstavlja prvi segment ciklusa Operske minijature. Ciklus se nastavlja u Herceg Novom, master klasom priznate umjetnice Marijane Mijanović i reditelja Patrika Lazića koji će kroz višednevni rad istraživati opersku umjetnost i pokret u okolnostima današnjice.

Operosi Montenegro Opera Festivalu je cilj da podrži mlade operske umjetnike, te promoviše razvoj regionalnih i lokalnih operskih mogućnosti.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code