Operski umjetnici iz 10 zemalja na novskim tvrđavama i u Starom gradu

Operski umjetnici iz 10 zemalja na novskim tvrđavama i u Starom gradu

977
0
Podijeli

U Herceg Novom će sjutra početi “Operosa Montenegro Opera Festival”, na kojem će učestvovati umjetnici iz deset zemalja. Festival će trajati do 21 avgusta, sa programima na  Kanli Kuli, Forte Mare i u Starom gradu.

operosa press konferencija 2Operosa promoviše mlade talente i zadovoljstvo je raditi  sa umjetnicima, internacionalno priznatim rediteljem, scenografom i dirigentom, ističe osnivač festivala Katerin Hataja:

Picerija i restoran

“Operosa festival, koji prvi put traje pet dana doveo je umjetnike iz deset zemalja svijeta. Zahvaljujem se mnogbrojnim sponzorima donatorima i prijateljima na njihovoj podršci, Opštini Herceg Novi, Turističkoj organizaciji i Herceg Festu, koji su nam omogućili da razvijemo jedinstven crnogorski operski festival u ovom gradu i na predivnim lokacijama Kanli kula, Forte Mare i u Starom gradu”, kazala je ona.

Direktorka Operosa fondacije Mia Sretenović istakla je da taj Festival na najljepši mogući način predstavlja Herceg Novi, i doprinosi promociji kandidature za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

“Jako smo ponosni što možemo da pomognemo promociji kandidature za Evropsku prijestonicu kulture, očekujemo najbolje rezultate u oktobru ove godine. Smatramo da je za ovaj grad, za Crnu Goru i ljude koji učetvuju u festivalu jako bitno da promovišemo prelijep događaj, a ono što mi imamo je na svjetskom nivou”.

Ona je i najavila i nove projekte na festivalu.

operosa press konferencija 1“Slavimo deset godina postojanja Operose, iz tog razloga imamo kampanju `Young@Opera` gdje želimo da posljednje dvije večeri festivala budu besplatne za sve mlade koji imaju ispod 18 godina, i na taj način ih zainteresujemo da se upoznaju sa klasičnom muzikom i operom. Imamo veoma bogat program, specijalne goste iz Egipta, kvartet `Talasi Nila`, spomenućemo i ansambl `Vox2feel`, baletane, soliste i fanastičan orkestar koji je već tri godine sa nama na festivalu, rekla je ona.

Italijansko-austrijski dirigent Eraldo Salmieri, vjeruje u razvoj tog projekta, kao i da je kvalitet rada koji su postigli identičan onima koji se dešavaju u Evropi i cijelom svijetu:

“Sarađujemo sa internacionalnim umjetnicima, ali ono na šta smo posebno ponosni je da radimo sa orkestrom iz Crne Gore”, naglasio je Salmieri.

Operski reditelj Paolo Bosisio  je prvi put u Crnoj Gori i kaže da postoje tri razloga zbog kojih je srećan što je ovdje i tri razloga zbog čega ovo radi.

“Opera je umjetnost koja nema barijere, i veoma sam srećan što radim sa internacionalnim umetnicima koji dolaze iz Srbije, Crne Gore, Italije, Belgije, Kazahstana, Rumunije. Operosa je mjesto gdje mladi i talentovani umjetnici mogu da nauče dosta toga, da sarađuju sa internacionalnim umetnicima, i mislim da je to jedno veliko iskustvo za njih”, naglasio je on.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code