OPET ODLOŽENA SANACIJA KLIZIŠTA NA PODIMA I SUDSKO ROČIŠTE

OPET ODLOŽENA SANACIJA KLIZIŠTA NA PODIMA I SUDSKO ROČIŠTE

120
0
Podijeli

Iako je sanacija klizišta na Podima planirana u nekoliko navrata, još od septembra prošle godine, ni prva tri mjeseca u 2014. nisu donjela ništa ohrabrujuće mještanima Crnice.

Jednoredni ili dvoredni šipovi, raditi mehanizacijom ili ručno, u proljeće ili na ljeto, stari izvođač radova ili raspisivanje tendera za novog, nove su dileme koje prolongiraju sanaciju. Njima se, u posljednje vrijeme, kako objašnjavaju iz vrha opštine, stalno bave. Ali i pored obezbijeđenih 300 hiljada eura iz opštinskog budžeta ne mrdaju.
Predsjednik Dejan Mandić, kaže da nije riječ o principijelnim pitanjima, nego o projektinim o kojim se može razgovarati i preogvarati.
Revizija projekta je pokazala da postoje i neka druga riješenja za ovoj problem, da se sanacija obavi ručno, a ne mašinama-mehanizacijom, koja bi kako kaže dodatno opteretila teren. Kuće su na nasipima i ulaskom teške mehanizacije blizu temelja, sumnja se da će doći do pomjeranja tla.
Mandić kaže da sada nije ni vrijeme za drenažne kanale zbog velikih podzemnih voda niti pobijanje šipova. Preprojekat pokazuje da i umjesto dvorednih treba raditi jednoredne šipove.
Izvođač radova treba da bude kotorska kompanija YU Briv, a ako bude prevelike razlike u cijeni za nova rješenja sancije klizišta na Podima, moguće je da se raspiše teneder za drugog izvođača.
Ako do toga i dođe to se može sprovesti za 35 dana. Mandić smatra da se i time ne bi mnogo zakasnilo, s obzirom da se takvi poslovi moraju obavljati u apsolutno sušnom periodu.
Svi dokazi, za sada govore u korist građana Poda. Kompletna dokumentacija, revizija dokaza sa Građevinskog fakulteta u Podgorici, dostavljeni su hercegnovskom Sudu. Niko nije pobio prvobitne nalaze podgoričke kompanije „MI”. Ali, suđenje u hercegnovskom Osnovnom sudu, po krivičnoj prijavi destak mještana Crnice, traje već 5 godina. Biće nastavljeno 10. aprila – kaže za Radio Jadran jedan od oštećenih Pođana, Mića Knežević.
– Ovaj sud nije prihvatio predlog našeg advokata da se iz spora izuzme sudija Marko Blagojević, pa se process nastavlja. Nadamo se da će se utvrđivanjem krivca za divlju deponiju, koja je uzrokovala klizište, sve odvijati mnogo brže i da će onda biti lakše dobiti i nadoknadu i odštetu – ističe Knežević.
Nova pojašnjenja predsjednika Mandića oko odlaganja sanacije klizišta, za mještane nijesu ništa neočekivano. Jer, njegove izgovore i jendu te istu priču, kažu, slušaju godinama.
Klizište na Podima u zaseoku Crnica pokrenuto je 8. februara prije šest godina i u njemu su oštećene 24 kuće od kojih nekoliko više nije za stanovanje. Rastureni domovi i rasturene porodice tragedija su koji mnogi ne mogu do danas da preziđu, poput Dada Vujanovića. Njemu su žena i djeca otišla za Makedoniju, a on živi u Nikšiću i povremeno, pun tuge i očaja dolazi u Heceg Novi, na srušeno ognjište i imanje na Podima.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code