OPET PROŠLE „TAČKASTE“ IZMJENE PROSTORA U HERCEG NOVOM

OPET PROŠLE „TAČKASTE“ IZMJENE PROSTORA U HERCEG NOVOM

297
0
Podijeli

 

so hn 30 01Odbornici hercegnovskog parlamenta dali su, zahavaljujući glasovima vladajuće koalicije saglasnost za četiri značajna detaljna urbanistička plana – za Đenoviće, Pode, kao i Urbanistički projekt za stambeno – poslovni kompleks “Zlatnik” u Baošićima, te lokalnu studiju lokacije za Turističko-rekreativni kompleks “Marat-Vrbanj”.
I ovoga puta planovi su sačinjeni bez Prosotornog i urbanističkog plana opštine, odnosno, taj ključni dokument je donijet još 80-tih godina prošlog vijeka i život ga je „progutao”. Zato je riječ samo o tzv. tačkastim izmjena prostora, ukazivali su odbornici DPS-a, smatrajući to pogubnom greškom.
Oni su na početku redovne osme sjednice zatražili da se raspravlja o dešavanjima u Savinskoj dubravi, te očekivali da ih predsjednik Dejan Mandić upozna sa detaljima, no dopuna dnevnog reda sa tom tačkom nije prošla. Samo je 14 odbornika glasalo za, dok je 16 bilo suzdržano.

Iz lokalne samouprave kazali su da je u toku izrada Prostorno urbanističkih planova. Odbornik Ilija Veselinović (Srpska koalicija) smatra da se ovim planskim dokumentima omogućuje građanima da grade na svom zemljištu, a dobro je i za buduće investitore.
Međutim, odbornik Andrija Radman (DPS) ustvrdio je da Detaljni planovi svakako zadovoljavaju potrebe građana, ali da lokalna samouprava mora da vodi računa i o interesu grada. Po njemu se sve radi samo pred izbore, kada se dijele građevinske dozvole zbog glasova, a da se ogroman novac dobijen od tih dozvola korisiti za ogromnu opštinsku administraciju, koju treba plaćati svakoga mjeseca.
Dragan Janković (DPS), uz opasku da za razliku od plana Đenovića za plan Poda nema spajanja parcela, zamjerio je i što se tim dokumentom ne tretira kliziše na Podima. Stradalnici treba da rješe svoje mjesto stanovanja. Osim toga put Meljine-Kameno, kako se navodi u DUP-u Poda nije bezjedan za odovijanje saobraćaja.
– Šta to znači, da čim dovodimo u pitanje bezbejdnost građana – zapitao je Janković.
Olivera Doklestić, po principu „slobdne stolice” primjetila je i da za DUP Đenovića nije napravljena Studija procjene uticaja sredine, a Pode jeste. Predložila je kompleksan monitoring u opštini koji će registrovati sve promjene u prostoru. Područje Poda više decenija u podnožju je kamenoloma i zbog posljedica negoduju mještani. Ni krave više ne pasu travu u tom dijelu, kaže Doklestićka. A Studijom uticaj kamenoloma za prostor i život nije registrovan. Nisu navedene ni vrijednosti duhovnog naslijeđa.
Slobodan Radović (DPS) smatra da je unapređenje zaleđa Herceg Novog odlična ideja, ali sam projekat Turističko – rekreativnog kompleksa „Marat- Vrbanj”, na Vrbanju osuđen je na propast, bez kvalitetne putne infrastrukture, kao i vodovodne i elektro mreže. Put Kruševiće-Vrbanj mora biti rekonstruisan, kazao je Radović.
On je takođe ponovio da je ovo još jedno usvajanje tačkastog plana, što sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje i izgradnju, Milovan Baždar nije negirao, ali je rekao da DUP Vrbanja sada nije u prioritetu opštine zbog nedostatka novca.
Odbornici su do objavljivanja ovog izvjestaja jedino postigli jednoglasje usvajajući Odluku o organizovanju Javne ustanove “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković”, kao i Izvještaj s programom rada JP “Komunalno-stambeno”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code