Početna Kultura Oplovljavanje Boke Kotorske jedrlicom “Bavižela”

Oplovljavanje Boke Kotorske jedrlicom “Bavižela”

4

boka kotorska 5U zalivu Boke za subotu je najavljen zanimljiv kulturološko-pomorski performans.Organizuje ga Knjižara “So” iz Herceg Novog i njen vlasnik, pisac i knjižar Nikola Malović.

Zvuči kuriozitetno, ali niko, da se zna, nije oplovio vijugave konture Boke Kotorske do 2011, kada su Vlatko Ignatoski i Miro Marušić, članovi ekipe „Obala naših unuka“, u sklopu istoimenog međunarodnog projekta, snimili liniju Boke Kotorske i Crnogorskog primorja u HD tehnologiji.

Ideolog „Bokeljske ekspedicije 2016“ Nikola Malović, najavljuje da četvoročlana posada planira prvi put da oplovi Boku bez izlaska na kopno. Oficijelni narativ glasi: „Oplovljavanje prirodnih i kulturnih znamenitosti Boke Kotorske prije njihovog uništenja neznanjem i novcem“.

Uz Malovića, članovi posade jedrilice „Bavižela“, nazvane po pitomom peraškom vjetru, biće kapetan Zlatan Zlatković, jedriličar, i svjetski putnik s preko milion kilometara u točkovima (Beograd); Milan Todorović, izdavač, čovjek koji je na jedrenjaku preplovio Pacifik (Beograd) i Siniša Luković, novinar i publicista, najbolji poznavalac prugastoplave istorije jedinog fjorda na Mediteranu .

Članovi „Bokeljske ekspedicije 2016“ biće uniformisani u mornarske majice. Hraniće se ribom iz konzerve, hljebom beškotom, i voćem. Oficijelno nebrendirano piće biće voda i po čaša vina.

– Plovidba će biti isključivo na vjetar, a ukoliko vjetra izostane na pojedinim dionicama – i na vesla. Jedrilica „Bavižela“ isploviće iz hercegnovske luke Škver u subotu, 27. avgusta 2016, rano uzjutra. Ruta će biti niz kurenat, tj. morsku struju, Mamula – Arza, pa duž obale prema Rosama, Tivtu, Kotoru, Perastu, Risnu, Herceg Novom, do Prevlake, ponovo Mamule i natrag u Herceg Novi, gdje će se opisati istorijski puni krug. Planirano vrijeme putovanja, u zavisnosti od vjetra, biće 15 – 20 sati – objašnjava Malović.

Ko god sa obale bude mahao prugastoplavim članovima „Bokeljske ekspedicije 2016“, biće mu odmahnuto sa jedrilice „Bavižela“.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code