Početna Naslovna Opozicija za ponedjeljak saziva novsku Skupštinu, bez predsjednika

Opozicija za ponedjeljak saziva novsku Skupštinu, bez predsjednika

27

Nova skupštinska većina u Herceg Novom koju čine 21 odbornik Izbora, Građanskog saveza, SNP-a, SDP-a, Novske liste, kao i nezavinsi odbornici, nastoje da „isprave“ sopstveni previd kada su smijenili prije dva dana predsjednika Skupštine, Andriju Radmana iz DPS-a, a nijesu imenovali drugog odbornika na njegovo mjesto.

Skupštinskoj službi dostavili su inicijativu sa 15 potpisa da  sazivaju sjednicu Skupštine Opštine Herceg Novi po hitnom postupku. Njom će, kako navode, predsjedavati odbornik Blago Radanović (Građanski savez). Skupštinu zakazuju za ponedjeljak 20. mart u 9 h da bi izabrali predsjednika Skupštine Opštine Herceg Novi. Kandidatkinja je nezavisna odbornica Ljiljana Bojanić.

U obrazloženju opozicionari, koji nastoje da preuzmu vlast u Novom, pored ostalog, navode:

–      To što u konkretnom slučaju nema predsjednika Skupštine, da bi se odbornici prethodno obratili njemu sa zahtjevom za sazivanje Skupštine, ne može da njih liši prava, da se Skupština održi, niti ih sprečava da oni neposredno zakažu Skupštinu. To jedno uslovljava objektivnu potrebu, suštinski formalne prirode, da odbornici odmah zakažu Skupštinu i svoj zahtjev iskažu na taj način kroz predlog dnevnog reda za sjednicu.

U konkretnom slučaju postoji opravdan razlog, da se sjednica Skupštine zakaže po hitnom postupku i da je takvo postupanje u skladu sa odredbom skupštinskog Poslovnika, sadržanom u članu 60 a u kome je rečeno, da se sjednica po hitnom postupku može zakazati, ako se donosi akt kojim se regulišu pitanja i odnosi, za koje postoji neodložna potreba, a nedonošenje bi moglo prouzrokovati štetne posljedice – navode u obrazloženju.

No, da li je ovo zakonski model kojim hercegnovska opozicija želi da dokaže parlamentarnu prevlast? Sve i da nije sporno što ovoga puta Skupštinu ne saziva predsjednik Skupštine, koga su razrješili, problem je ko će potpisati odluku o izboru novog predsjednika. Jer, to po zakonu ne može uraditi predsjedavajući, niti njeni inicijatori.

Odluka mora ući u Službeni list, ali sa čijim potpisom? Podsjetimo, da bi bila zakonita smjena bivšeg predsjednika Andrije Radmana, on je morao da potpiše odluku Skupštine o sopstevnom razrješenju.

27 Komentari

 1. Ako i dalje bude opstrukcije regularnim izborima opozicija treba na prvom zasjedanju da izabere Predsjednika Opštine, pa makar za mjesec dana. Naravno i da promijen sve odbore direktora, prije svega Bošnjaka u Vodovodu. Mislim da su u tom pravcu i krenuli.

  5
  3
 2. Za HN
  Sazvao je predsjednik iz prethodnog saziva, predsjedavao je najstariji odbornik i on je i potpisao, jer TAKO PIŠE U ZAKONU, a ovo sto rade pametnjakoviću ne piše niđe i protiv je svih zakona.

  9
  7
 3. Seferovic, Durovicka i Bazdar samozvani lideri opozicije nije ni cudo sto ih DPS ovako tribla ali nadamo se da ce brzo u ppliticku proslost.

  15
  11
 4. Mislim da ovu situaciju oko potpisivanja odluka i donošenja istih, gdje se ne zna ko šta može potpisati i da li se mogu sprovest , ne poznaje ni rimsko pravo!!!

  10
  3
 5. Vratite Radmana, ljudi…
  Ova “igranka” nam /Vam/nije trebala.
  Sve sto slijedi, je osudjeno na razne pravne zavrzlame, sporna i neutemeljena pravna tumacenja, analogije.
  Mozemo “razumjeti” politickiu pozadinu i profit, ali kako pravno provesti kompletnu proceduru od danas, preko izbora pa do verifikacije nove Skupstine.???? Ovo je stranacki neobojeno misljenje.

  13
  5
 6. A ko je potpisao prije dvije godine i nesto, odluku SO Herceg Novi o izboru Radmana? Ko je tu skupštinu zakazao? Ko je njome predsjedavao? Tacno je da je opozicija nesposobna, ali nisu bas za sve krivi. Nije ni lako boriti se protiv ovog i ovakvog DPS-a.

  11
  12
 7. Za podstanar007

  Kad već komentarises, ne budi toliko zlonamjeran, nije niko rušio “Radmanove odluke” nego odluke skupstine koje je neko drugi predlagao… Skinite se čovjeku sa vrata, razrjesili ste ga i evo sad ravno vam polja napravite ta čuda velika

  32
  9
 8. Zamislite dati ovima da vode drzavu.I MZ je za njih pretesko breme.Koliko su tek oni teski nama novljanima?To sto ne znaju smo znali.Sad shvatam da su i neintelegenti.Blago nama s njima.

  36
  24
 9. “Spustite loptu” komentatori, dr Spiro Vukovic (dva puta rusio Radmanove odluke na sudu) i ugledni pravnici iz PG stoje iza ovoga!

  38
  34
 10. Postoji li mogucnost (koliko se ja razumijem u pravo) da skupstina donese odluku da DRAGAN JANKOVIC bude izabran za pocasnog podpredsjednika uvjek spremnog da preuzme mjesto predsjednika.Tako bi bili svi relaksirani a opstina ne mora ni da ima predsjednika (cu).

  40
  12
 11. E moj DPS’u ,da se opet vrate ovi koji su se dokazivali tako uspjesno da smo ih smjenili?Ne krivim njih ,oni rade stihiski,bez znanja i obraza,ali sto vi to niste na vrijeme zaustavili?Politika ne zamjeranja ce vratiti ove osvjedocene neznalice i neradnike (cast izuzecima)!!!

  28
  20
 12. Iako je namjera opozicije u suprotnosti sa Zakonom, Statutom Opštine i poslovnikom o radu SO, ja bih ih pustio da se još malo brukaju u susret izborima. Tako da čujemo stomatoloskog eksperta Bojanicku kako kreativno sprovodi proceduru. Danijelu, Spira Cvetkovica, Obrada, Duska Krusa, Seferovica i Bazdara ćemo opet vidjeti u ulozi vladara, tako da ćemo se 7.05. lakše odlučiti. Ovako imam osjećaj da smo zaboravili kako izgleda vlast koja se kune u “svekoliko poštenje” uz malu podršku “nacionalizma “, lažnog poziva na tradiciju, a sve to uz pratnju trubača!

  30
  27
 13. Slicno DPS radi i na drzavnom nivou. Kada njemu odgovara moze i lex specijalis, kada ne odgovaea ima trabante koji ga stite. E sada je li cilj da opstins funkcionise ili ne. Mozda su pogrijesili i trebali preuzeti i lojslnu vlaet.
  Sto bi rsdili da oni sada poniste idluku o skracenju mandata. Da se malki igraju kao i DPS.

  23
  15
 14. Pravo NE poznaje institut opravdang razloga. Postoji samo legalni nacin. Sve drugo podrazumjeva odgovornost koja se zove zloupotreba duznosti.

  24
  15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code