OPRAVDANA INICIJATIVA „FENIX“-A ZA OTVARANJE DJEČIJE HEMATOONKOLOGIJE U CRNOJ GORI

OPRAVDANA INICIJATIVA „FENIX“-A ZA OTVARANJE DJEČIJE HEMATOONKOLOGIJE U CRNOJ GORI

153
0
Podijeli

Na inicijativu NVO Fenix iz Herceg Novog, Udruženja roditelja djece oboljele od dječijeg kancera, u podgoričkom hotelu “Aurel” organizovan je “otvoreni sto” o inicijativi za otvaranje dječije hematoonkologije u Crnoj Gori.

Inicijativa je proizišla iz potrebe roditelja djece oboljele od dječijeg kancera radi bližeg mjesta liječenja djece, jer roditelji djece oboljele od kancera moraju da putuju u Beograd. Troškovi liječenja prevazilaze materijalne i finansijske mogućnosti porodica, a tu je i odvojenost roditelja od djece, kaže nam članica ovog udruženja, Anđelka Murišić. Svjesni činjenice da je otvaranje takvog odjeljenja još uvijek daleko od realizacije, Murišićka ističe da je, ipak, važno makar pokrenuti priču o tome.
„Osnovno je što želimo otvaranje takvog odjeljenja u Crnoj Gori, kako bi sva porodica bila na okupu, jer je dječiji kancer bolest cijele porodice. Razdvojenost, veliki materijalni i finansijski troškovi, kao i emocionalne krize natjerale su nas da pokrenemo ovo veliko pitanje”.
Podršku u realizaciji otvorenog stola svesrdno je pružio Fond za aktivno građanstvo (FAKT), a projekat finansira EU, posredstvom delegacije EU u Crnoj Gori, kroz program “Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava”. Kako je Murišićka dodala, cilj ovog projekta je upoznavanje stručne i laičke javnosti sa pozitivnim i negativnim stranama liječenja djece oboljele od kancera koja se liječe van Crne Gore, zatim zagovaranje ideje da se i u Crnoj Gori otvori Odjeljenje dječije hematoonkologije, kao i sporo vođenje liječenja po savremenijim protokolima.
Značaj i podršku ovoj inicijativi dali su i pozvani predstavnci Ministarstva zdravlja Crne Gore, Instituta za javno zdravlje Crne Gore, ispred Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija glavni pregovarač Crne Gore u procesu pridruživanja sa EU Aleksandar Andrija Pejović, direktor Kliničkog centra Crne Gore dr Milan Mijović, direkotrica Instituta za bolesti djece dr Danojla Dakić, predstavnici Fonda zdravstva. Kao gosti pozvani su i iz Instituta za majku i dijete iz Beograda, predstavnici Udruženja roditelja djece oboljele od kancera iz regiona, kao i predstavnici Međunarodne konfederacije udruženja roditelja koja blisko sarađuje sa Svjetskim udruženjem pedijatara i onkologa, kao i roditelji, članovi udruženja FENIX.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code