Oprez: Dimnjaci se moraju redovno čistiti

Oprez: Dimnjaci se moraju redovno čistiti

0
Podijeli

Stigla je sezona grijanja, a oni koji su odabrali drva da im utople domove, do sada je već trebalo da su očistili  komine i dimnjake i da ih pripreme za višemjesečno loženje. U suprotnom, „zakatranjeni“ dimnjaci, naročito oni koji nijesu čišćeni više od godinu, mogu izazvati  požar većih razmjera.

Jedan takav izbjegnut je upravo prekjuče, kada se u Igalu zapalio dimnjak. Služba zaštite i spasavanja na vrijeme ga je lokalilzovala i spriječila da dođe do širenja.

Picerija i restoran

Kada i koliko puta tokom godine je preporučljivo čistiti dimnjak, pitali smo jedinog novskog špacakomina, Zora Martinetija:

“Svaki dimnjak po završetku loženja treba čistiti. Da li će to biti na kraju ložne sezone, ili na početku, to je na vlasnicima dimnjaka. Ali u svakom slučaju, on se mora čistiti svake godine, uz potvrdu dimnjačara da se može koristiti”, upozorava Martineti.

Ono što, kako kaže, ljude “natjera” da se “opuste” i misle da to ne treba raditi svake godine je širina dimnjaka. Jer, većina ih smatra da ako je dimnjak širi, nakupljeni katran po “zidovima” ne mora da se skida, jer je ostalo dovoljno mjesta da dim nesmetano odlazi:

Foto: Milan Dobrilović

“Kažem im, vi to morate čistiti, ali odluka je na vama. Ljudi su obično skeptični i misle ako je širi dimnjak da nema potrebe redovno kontrolisati i skidati katran, koji se  nakupi nekad više nekad manje”, poručuje Martineti.

On pojašnjava da postoje dva načina čišćenja dimnjaka – kontrolisanim paljenjem ( uz stručno lice i obavezan nadzor Službe zaštitte i spasavanja ) ili već poznato čišćenje “kuglom”, odnosno sajlom.

“Umjesto te kugle postoji mašina, tj rotaciona sajla koju uvlačim odozdo, vrti se na mašini i razbija katran koji se nakupio. Međutim, u zavisnosti od dimnjaka do dimnjaka, te procjene onoga što treba da se radi, koristi se kugla, sajla ili paljenje”, kaže Martineti.

Čišćenje dimnjaka košta između 15 i 20 eura za područje Herceg Novog ( od Igala do Kamenara, za udaljenija mjesta dolaze troškovi goriva i sl. ).

Martineti je i dalje jedini špacakomin u gradu, koji  još nije našao nekoga na koga bi prenio znanje o ovom zanatu. S obzirom na godine, te “radno mjesto” čija visina varira od 4-5 m pa dalje, Martineti poručuje da se ovom rabotom neće još dugo bavit:

“Boga mi, ne može se više, tu još godinu, možda dvije, a onda ćemo morat tražit novoga Njunja. Ili novoga Zora”, zaključio je u svom prepoznatljivom duhu Martineti.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code