OPREZ – NISU SVE PLANINSKE STAZE BEZBJEDNE, ALI…

OPREZ – NISU SVE PLANINSKE STAZE BEZBJEDNE, ALI…

193
0
Podijeli

Komisija za markacije i pješačke puteve Planinarskog saveza Crne Gore upozorila je da planinarske staze nacionalne i lokalne mreže nijesu u potpunosti prohodne i bezbjedne u zimskom periodu.

Kako je saopšteno ranije iz Planinarskog saveza Crne Gore, planinarske transverzale CT- 1 “Planinama Crne Gore”, “via Dinarica” i PPT: “Orjen-Lovćen-Rumija” privremeno su zatvorene za korišćenje do 1. maja 2014.
Prema riječima načelnika Sekcije za markacije i vodičku službu PK Subra Herceg Novi Željka Starčevića, ovo je više „ograđivanje” Saveza od mogućih posljedica nego što to u stvari znači da staze nisu prohodne. Snijeg, čija visina na Orjenu iznosi 20 cm, ne mora predstavljati prepreku za dobrog i iskusnog planinara, smatra Starčević.
„Sve zavisi od korisnika – da li je on u stanju da savlada neku stazu ili ne, zatim njegove opreme, znanja ali i vremenskih uslova na terenu, koji su rijetko kad takvi da se ne može planinariti. Ovakvu odluku Planinarskog saveza možemo poistovjetiti i sa onom odlukom o korišćenju zimskih guma – bile potrebne ili ne – vi ih morate imati” – objašnjava za Radio Jadran, Starčević.
Osim staza u planinskom zaleđu Novoga, staze za planinarenje postoje i u blizini mora zbog čega naš sagovornik smatra da i nema nekog smisla proglašavati zimske uslove tamo gdje snijega ima veoma malo. On dodaje da je prohodnost na Orjenu, za iskusne planinare za sada odlična.
Inače, planinarski klubovi domaćini, PSCG i nacionalni parkovi ne snose nikakvu odgovornost za samovoljno korišćenje planinarskih staza u vrijeme privremenog zatvaranja, saopšteno je ranije iz Planinarskog saveza Crne Gore. Na početku svake planinarske staze vertikalnom signalizacijom naglašeno da se uvijek planinari na sospstvenu odgovornost, bez obzira na vremenske uslove.
„Uopšte nema nikakve veze da li je ljeto ili zima – čovjek uvijek ide na sopstvenu odgovornost. Planinarske staze Orjena formalno biće zatvorene do 1. maja iako to ne mora biti prepreka za iskusne i sve druge željne planinarenja. Kad je riječ o najvišim djelovima Orjena, oni sigurno neće biti prohdniji prije 1. maja. Čak se može desiti da bude obratno – da u maju imamo 2 m snijega – priča Starčević.
Inače u planinskom domu „Za Vratlom” posjeta nije zadovoljavajuća, a razloge, kako nam kažu iz ovog doma svakako treba tražiti i u lošoj finansijskoj situaciji, ali i činjenici da prvo polugodište u školama još nije gotovo. Nešto veću posjetu bilježe tokom vikenda. Cijene boravka su prošlogodišnje, noćenje 5 eura, a piće kao u lokalima u gradu. Postoji mogućnost i da u domu bude organizovan doček Nove godine.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code