Početna Društvo Oprez: Praznovanje uz puno alkohola i upotrebu pirotehnike može biti opasno

Oprez: Praznovanje uz puno alkohola i upotrebu pirotehnike može biti opasno

4

Nastupajući novogodišnji i božićni praznici u Herceg Novom biće proslavljeni kako na otvorenom prostoru, tako i u nekim hotelima i lokalima, uz veliki broj domaćih, ali i gostiju. Po pravilu ovakve manifestacije praćene su i povećanim konzumiranjem alkohola, upravljanjem vozilima u alkoholisanom stanju, upotrebom pirotehničkih, ali i eksplozivnih sredstava i oružja.

Prema riječima komandira Stanice policije CB Herceg Novi, Dejana Ostojića, to su situacije koje dovode do ugrožavanja bezbjednosti saobraćaja, narušavanja javnog reda i mira, kao i krivičnih djela:

– Kao službenici Centra bezbjednosti, preduzeli smo planske mjere i aktivnosti zarad preventivnog djelovanja i sprječavanja kršenja javnog reda i mira, kao i krivičnih djela, sa posebnim akcentom na lokcaije gdje će biti održan dočeci – trgovi, ulice, ugostiteljski, prodajni, kao i objekti u kojima se nalaze veće količine novca – objašnjava Ostojić za Radio Jadran.

Centar bezbjednosti ima uspostavljenu kumunikaciju sa inspekcijskim službama, organima lokalne samouprave i drugim nadležnim institucijama.

Pirotehnička i eksplozivna sredstva zabraniti djeci

Pripadnici Centra bezbjednosti preduzimaju sve potrebne mjere za sprječavanje upotrebe petardi i vatrometa i apeluje na roditelje da djeci zabrane njihovo korišćenje, jer može doći do štetnih posljedica.

– To nam je prioritet i napravili smo adekvatne planove, te bezbjednosne procjene. Preduzimamo i preventivne i represivne aktivnosti. Pojačaćemo pristup patrolama na terenu. Ukoliko uočimo korišćenje nedozvoljenih pirotehničkih sredatava, oduzećemo ih i sankcionisati počinioce u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i podnosićemo odgovarajuće prekršajne prijave – ističe on.

Poručuje  roditeljima da povedu računa, djeci osiguraju bezbjednost i objasne im štetne posljedice i opasnosti upotrebe pirotehničkih sredatava.

Kada je riječ o suzbijanju ulične prodaje, patrole redovno obilaze mjesta oko škola i crkava, prigradska naselja… Legalni prodavci ne smiju maloljetnicima prodavati pirtotehniku, kao što je ni maloljetnici ne smiju koristiti. Kazne se kreću od 150 do 1000 eura, u zavisnosti od težine djela.

Pijani vozači ne smiju za volan

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika svi Centri bezbjednosti pojačaće kontrole saobraćaja, sa posebnim osvrtom na alkotestiranje vozača.

– Konzumiranje alkohola može da dovede do saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodima, ili teškim tjelesnim povredama. Maksimalno ćemo angažovati ljude na terenu, gdje ćemo kontrolisati lica i preventivno djelovati, ali i represivno gdje procjenimo da je potrebno, kako bi sve proslave prošle bezbjedno – objašnjava Ostojić.

On je apelovao na sve građane da se tokom praznika savjesno ponašaju, vode računa o sebi i drugima i održavaju stabilan red i mir i svim građanima Herceg Novog poželio srećnu Novu godinu i božićne praznike.

4 Komentari

 1. dijelim misljenje sa sa gospodinom MILICAJCEM u vezi petardi treba lijeciti uzroke a ne posledice,
  zabranite prodaju istih pa cemo imati manje terora na ulice a vise hleba po domovima!!!

  4
  1
 2. E moj komandire iz supljeg u prazno kao i svake godine. Imas legalne prodavce petardi ispred Volija, a citiram “Pripadnici Centra bezbjednosti preduzimaju sve potrebne mjere za sprječavanje upotrebe petardi i vatrometa…” Mene bi bila sramota da ovako nesto izjavim ali sta se tu moze tako su ti napisali… 🙂
  “ZIVJELA NARODNA MILICIJA”

  6
  1
  • dijelim misljenje sa sa gospodinom MILICAJCEM u vezi petardi treba lijeciti uzroke a ne posledice,
   zabranite prodaju istih pa cemo imati manje terora na ulice a vise hleba po domovima!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code