Početna Eco Opsežne akcije čišćenja obale mora, rijeka i jezera 21. septembra

Opsežne akcije čišćenja obale mora, rijeka i jezera 21. septembra

0

Povodom Međunarodnog dana čišćenja obala i revizije otpada u Crnoj Gori, kojeg već treću godinu organizuje NVO Zero Waste Montenegro u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i EU info centrom sjutra od 10:45h biće očišćeno 13 lokacija širom Crne Gore, među kojima je i plaža ispod Titove vile u Igalu.

Više od 15 NVO, međunarodnih institucija, javnih preduzeća i grupa građana širom Crne Gore udružuju snage na kraju ljetnje turističke sezone i doprinose rješavanju nagomilanog otpada na plažama i obalama rijeka i jezera.

Čišćenje će biti sprovedeno na 13 lokacija istovremeno (kanal Solane, ušće kanala Port Milena i Velika plaža u Ulcinju, rt Ratac u Sutomoru, ostrvo Katič u Petrovcu, Stoliv u Kotoru, plaža Pecka u Tivtu, plaža Titova vila u Herceg Novom, korita rijeke Lim u Beranama i rijeke Tare u Nacionalnom parku Durmitor, ostrvo Sinjavac u Bijelom Polju, i obala jezera Krupac u Nikšiću).

– “International Coastal Cleanup” je najveći svjetski volonterski poduhvat koji svake godine teži da doprinese rješavanju problema zagađenja mora i voda. Cilj je smanjenje otpada, naročito plastike za jednokratnu upotrebu. Njeno sve veće prisustvo izaziva nepovratnu štetu koja ima negativan uticaj kako na morski ekosistem tako i na ljudsko zdravlje, navode organizatori.

Uvedena je revizija sakupljenog otpada, odnosno njegova kategorizacija prema vrstama i markama (brendovima). Dobijeni podaci će biti korišćeni za analizu i dalje aktivnosti u oblasti zaštite životne sredine.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code