Početna Politika Opština Herceg Novi da upravlja gradskom lukom na Škveru

Opština Herceg Novi da upravlja gradskom lukom na Škveru

0

Svi moramo zajedno i punim kapacitetima raditi za razvoj Herceg Novog i za njegovu budućnost, poručeno je sa sastanka koji su održali Mladen Mikijelj, direktor Morskog dobra i Božo Ukropina, direktor Agencije za gazdovanje lukom.

Oni su istakli da je rješavanje pravnog statusa gradske luke glavni preduslov za razvoj i unaprijeđenje lučke infrastrukture i usluga. Naglasili su da će zajednički raditi na pronalaženju odgovarajućeg zakonskog okvira koji bi omogućio da Opština Herceg Novi upravlja lukom. Na ovaj način bi se poboljšala funkcionalnost luke, obezbijedila neophodna ulaganja, a mještani bi na raspologanju imali potreban broj savremenih komunalnih vezova po pristupačnim cijenama. Dok bi Herceg Novi i svi ostali Novljani napokon dobili pravu gradsku luku na koju čekaju decenijama.

,,Od 2009. godine nemamo validan ugovor sa Morskim dobrom kojim bi se regulisao status i način korišćenja luke. U prethodne četiri godine od kada sam na čelu Agencije preduzimali smo brojne inicijative po ovom pitanju, ali nije došlo do rješenja”- poručio je Ukropina.

Međutim današnji sastanak potvrđuje da se stvari mijenjaju na bolje, dodao je on, postoji saglasnost da je neophodno odmah pristupiti regulisanju statusa gradske luke.

,,Zajedno sa lokalnom samoupravom Herceg Novog i Agencijom za gazdovanje lukom želimo da uputimo zahtjev Vladi Crne Gore da donese zaključak da se gradska luka u Novom ustupi JP Morsko dobro. Nakon toga mi bi pravo upravljanja lukom ustupili Opštini Herceg Novog sve do trenutka kada bi se stvorili uslovi za raspisivanje koncesije, čime bi se trajno riješilo ovo pitanje”- istakao je Mikijelj.

Prema njegovim riječima Morsko dobro je spremno da ozbiljno pristupi rješavanju problema zaostalih iz prethodnog perioda, kada nije postojala odgovarajuća komunikacija između sa lokalnom upravom.

Na sastanku je bilo riječi i o budućim za ulaganjima u Šetalište Pet Danica kako bi se u potpunosti iskoristio njegov turistički potencijal, sanaciji lukobrana koji se nalazi u izuzetno lošem stanju, sređivanju lučkog akvatorijuma čime bi se doprinijelo boljoj zaštićenosti plovila od nevremena, kao i o unaprijeđenju sadržaja namijenjenih za korisnike komunalnih vezova i nautičare.

Ukropina je ukazao na potrebu da se Morsko dobro posveti rješavnju pitanja lokalnih pristaništa, koja nemaju precizno definasan pravni status i često bivaju nezakonito korišćenja od određenih pojedinaca. Tema sastanak bila su i kupališta na teritoriji opštine Herceg Novi, razgovaralo se o pronalaženju načina da ona bude odgovarajuće održavana tokom cijele godine, kao i o modalitetima zakupa kupališta koji bi omogućili veća ulaganja zakupaca.

Politički marketing