Početna Društvo Opština Herceg Novi i Morsko dobro najavljuju značajno bolju saradnju nego do...

Opština Herceg Novi i Morsko dobro najavljuju značajno bolju saradnju nego do sada

24

Novo rukovodstvo Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, na čelu sa direktorom Mladenom Mikijeljem, boravilo je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi. Saradnja tog preduzeća i hercegnovske lokalne samouprave biće intenzivirana, što će za posljedicu imati više kapitalnih ulaganja i veću angažovanost po pitanjima brojnih problema u zoni morkog dobra.

Foto: Služba za informisanje OHN

Kako je nakon sastanka kazao predsjednik Opštine Stevan Katić, saradnja sa dojučerašnjim rukovodstvom Javnog preduzeća za upravljanje morksim dobrom nije bila na zavidnom nivou, što je i bila jedna od tema razgovora. Sada postoji obostrana volja da se problemi u pojasu morskog dobra rješavaju, a ne da se „guraju pod tepih“, kazao je predsjednik Katić.

-Dogovorili smo određene aktivnosti na koji način brže rješavati probleme, imajući u vidu da je u prethodnom periodu bilo stvari koje nisu funkcionisale. Morsko dobro nije željelo da reaguje na brojne probleme, pa smo morali sami da iznalazimo rješenja za probleme u zoni morskog dobra. U narednom periodu će biti drugačija dinamika, brža i konkretnija nego do sada.

Rješavaćemo brojne tekuće probleme sa jedne strane, a sa druge i one koji se tiču investicija u zoni morskog dobra. Jasno je da se u Herceg Novom, kako od strane države tako i od strane Morskog dobra, vrlo malo ulagalo, a mnogo se odnosilo. Očekujemo nastavak radova na uređenju šetališta u Igalu i od Savine do Meljina, rekonstrukciju javne rasvjete, nove investicije, ali i realizaciju brojnih projekata o kojima ćemo tek razgovarati, istakao je predsjednik Katić.

Prema riječima Mikijelja, maćehinski odnos tog preduzeća prema Herceg Novom će se u narednom periodu morati promijeniti.

-Ono što smo uočili već na današnjem sastanku je da saradnja između ove dvije ustanove proteklih godina po mnogim pitanjima nije funkcionisala. Imamo takođe i činjenicu da se u prethodom periodu gotovo ništa nije investiralo u zoni morskog dobra u Herceg Novom. Najbolje o tome govori podatak da je prethodnih godina uloženo nekih 100 hiljada eura, što svakako nije dovoljno.

Komunikacije u dijelu projektne dokumentacije i realizacije kapitalnih projekata gotovo da nije bilo, a nije dobro funkcionisao ni rad inspekcijskih službi, kazao je Mikijelj i dodao da je kao neko ko je radio u Opštini Budva, svjestan da bi projekte trebalo realizovati na način da oni kreću od gradske administracije – jer ko bolje zna probleme grada Herceg Novog od sugrađana, lokalne samouprave i predsjednika na čijem je čelu.

-Već danas smo stvorili preduslove za jedan kapitalni projekat koji je predviđen Programom korištenja sredstava u zoni Herceg Novog, a to je šetalište od Kamenara do Bijele. Uvjeren sam da će se u narednom periodu desiti da makar u svakoj primorskoj opstini imamo bar dva kvalitetna kapitalna projekta, zaključio je Mikijelj.

Naglasio je i da su već preduzeti određeni koraci: kako je u tom preduzeću ranije bilo opredijeljeno 2 miliona eura za tekuću potrošnju i 2 miliona za kapitalna ulaganja, preraspodjelom će jedan milion biti preraspoređen u cilju povećanja budžeta za kapitalne projekte. Takođe, Vladi Crne Gore je upućen predlog da se svim zakupcima plaža omogući smanjenje cijene zakupa za 50 odsto.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Nikola Samardžić, potpredsjednici Opštine Vesna Samardžić i Miloš Konjević i načelnica Službe komunalne policije i inspekcijskog nadzora Marija Bošković. Prisutni su bili i direktori Komunalno stambenog preduzeća i Čistoće, Jasmina Konjević i Vasilije Seferović, sa kojima će rukovodioci Morskog dobra i sjutra održati radne sastanke.

24 Komentari

 1. Direktore morskog dobra gospodine Mladene molimo vas radi gradjana Herceg Novog, zakupaca, vjernika koji su srcem i dušom bili za promjenu vlasti u državi recite da li je preporuka bivšeg DPS menadžmenta morskog dobra bila da se pojedinim ljudima ne izdaju privremene dozvole za rad prošlog ljeta sto je rukovodstvo opstine i učinilo gurnuvši ih u siromaštvo, bjedu i zaduživanje jer isti su poslednji prihod imali u srptembru 2019 god.
  NAPOMINJEMO SVE OSTALE PRIMORSKE OPSTINE BEZ PROBLEMA SU IDAVALE ZAKUPCIMA PRIVREMENE DOZVOLE !!!
  Gospodo imajte uvidu da svi nismo mogli naći uhleb na opstinskom budžetu i biti materijalno bezbrižni u ovoj Korona krizi.
  21 jedan mjesec smo bez primanja zahvaljujući vama (rukovodstvu opstine) !!!
  Sa ovim i ovakvim vašim ponašanjem upoznacemo svakako Vladu i nadležne institucije zbog selektivnog pristupa izdavanja odobrenja ta rad.
  Možda bi bilo dobro da se po ovom pitanju obrati neko iz opstine kao iz Sekretarijata koji se bavi izdavanjem odobrenja na čiju su inicijativu vršili selekciju ko može a ko ne može raditi !!!

  5
  3
 2. Коалиција за будућност Херцег Новог и Боке ће унаприједити сарадњу са Морским Добром у корист грађана ХН и Боке !

  6
  25
 3. Saradnja primorskih gradova je ključna kako u održavanju tako i u razvoju turizma. Morsko dobro je tu ključno i kroz kapitalne projekte u budućnosti može doći i do investicija vžnih i za infrastrukturu budućih objekata za namenu turizma ukoliko se sve dobro isplanira. U svakom slučaju podržavam inicijativu, jer je ona prvi korak i realizaciji ciljeva.

  7
  5
 4. Ovi ljudi nisu u toku , kakvo smanjenje zakupcima plaza, pa od ove sezone nece biti ništa je li to ovim likovima jasno???moze se desiti i gora nego prosle godine!!!

  23
  3
  • Takođe i za rušenje plaže u Kumboru, plaža hotela Xanadu , opstina izdala Utu, i saglasnost za betonski objekat ,a nema ni 100 m2 plaže, prvo pođite od sebe pa dalje ,sramota , i ovo malo plaža unistavaju

   22
   1
   • Pa iz tog razloga su i tražili ukidanje morskog dobra da bi oni mogli gazdovati i planirati obalu opstine Herceg Novi.
    Iskreno prvi put čujem da UT uslove za zonu morskog dobra izdaje opstina.
    Nema šta licemjerno maksimalno !!!

    10
 5. Zar potpresednik opstine Konjevic nije rekao da se Morsko dobro ukida i da opstina odlucuje o svojoj obali? Odakle on na sastanku sa rukovodiocima firme koju nepriznaje?

  40
  4
 6. Pitam !!!
  Zašto pojedinim ljudima niste davali privremene dozvole koji nisu zbog pandemije uspjeli prikupiti obilnu dokumentaciju za prošlo ljeto.
  Zašto ste drugim koji takodje koji nisu uspjeli prikupiti davali privremene dozvole.
  Zašto vam je načelnik Sekretarijata u julu kad se daju dozvole bio na godišnjem odmoru i ko je umjesto njega potpisivao izdate dozvole.
  Znate li broj familija kojim ste uskratili rad prošlog ljeta i doveli ih na rub egzistencije i siromaštva vašim hirom neizdajuci im potrebne dozvole za rad !!!
  Osjećate li i trunku sramote nadati ljudima da rade a poslati im opomenu pred prinudnu naplatu takse na članstvo u famoznoj Turističkoj organizaciji!!!
  Stidite se po hiljadu puta čak vam je i opstinski administrator oborio i vratio na ponovni postupak rješenje čime ste ljudima selektivno zabranili rad.
  Zašto to danas niste prezentovali gostima iz Budve !!!

  32
  2
 7. Sramni sastanci lokalne Uprave. Umjesto da nazovu pravim imenom Morsko Zlo oni se dogovaraju kako ocerupati Boku i Novi. Jedini je Bokeski front za interese Novljani i Boke. A to je jasno i kratko ukidanje Morskog Zla.

  21
  16

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code