Opština Herceg Novi i UMHCG zajedno za Akcioni plan za osobe sa...

Opština Herceg Novi i UMHCG zajedno za Akcioni plan za osobe sa invaliditetom

4
Podijeli

Opština Herceg Novi i Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore zajedno će raditi na donošenju Akcionog plana za osobe sa invaliditetom za Herceg Novi, zaključeno je na sastanku rukovodilaca lokalne uprave i Udruženja, saopšteno je iz PR službe Opštine.

Sastanak je organizovan na inicijativu Opštine, a gosti predsjednika Stevana Katića, savjetnice predsjednika Tamare Vujović i sekretarke za društvene djelatnosti i sport Vesne Samardžić bili su izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić i predsjednik Skupštine Udruženja Milenko Vojičić.

Picerija i restoran

Dogovoreno je da lokalna uprava aktuelizuje izradu nacrta Akcionog plana za osobe sa invaliditetom, a da će Udruženje dati svoj komentar i sugestije kako bi ovaj dokument bio kvalitetan i realno sprovodiv.

Ovaj akt osnova je za prevazilaženje problema sa kojima se svakodnevno susreću osobe sa invaliditetom, a koji se odnose na kretanje i pristup objektima. On treba da po fazama definiše konkretne akcije i projekte, u skladu sa važećim Pravilnikom o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom.

Vujačić je istakla zadovoljstvo što je poziv za sastanak stigao iz lokalne uprave. Kako je kazala, za Udruženje je svaka tema prioritet i veoma su zainteresovani da budu uključeni u opštinske projekte koji treba da osobama sa invaliditetom olakšaju život u Herceg Novom.

Predstavnici gradske vlasti su ih informisali da je u planu nekoliko projekata, među kojima sanacija trotoara u Igalu i opremanje plaže za osobe sa invaliditetom. Biće ponovljen poziv za ostvarivanje prava na besplatan parking, kao i razmotrena mogućnost stipendiranja studenata sa invaliditetom.

Takođe, dogovorena je puna saradnja Opštine i Udruženja na predlaganju i pripremi partnerskih projekata u oblasti socijalne politike i sprečavanja diskriminacije, sa kojima bi se moglo aplicirati za sredstva iz fondova Evropske unije.

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code