Početna Ekonomija Opština Herceg Novi jedna od osam koje uopšte nemaju poreski dug

Opština Herceg Novi jedna od osam koje uopšte nemaju poreski dug

13

Ukupni dug opština, javnih preduzeća i ustanova obuhvaćen reprogramom iznosio je 90.032.195 eura, a dospjele obaveze redovno servisiraju sve opštine. Izuzetak je prijestonica Cetinje, koja se od početka pandemije suočila sa poteškoćama u poslovanju, pa bilježi blago kašnjenje, kazao je za Pobjedu direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

U proteklom periodu je kroz reprogram naplaćeno 24 miliona eura. Opštine Budva i Bar su u cjelosti izmirile reprogramirane obaveze, te predstavljaju i najbolji primjer stabilizacije javnih finansija na nivou lokalne samouprave, kazao je Mugoša.

Opštine koje uopšte nemaju poreski dug su Glavni grad Podgorica, Herceg Novi, Tivat, Gusinje, Plužine, Kotor, Petnjica i Tuzi, i koje kao takve predstavljaju primjer ekonomičnog i odgovornog upravljanja finansijama i servisiranja dospjelih poreskih obaveza, smatra Mugoša.

Kašnjenje u plaćanju evidentno je kod opština Bijelo Polje, Ulcinj i prijestonice Cetinje. Opština Pljevlja je nakon intenzivnih napora Poreske uprave i stalne komunikacije sa rukovodstvom opštine, uspostavila dinamiku uplaćivanja po jedne zaostale obaveze prilikom isplate svake zarade.

Poreski inspektori su u prošloj godini „namakli“, odnosno utvrdili dodatne poreske obaveze od 27,5 miliona eura od čega po osnovu PDV 12,5 miliona. Privrednom sudu su podnijeli 76 prijedloga za pokretanje stečaja protiv firmi sa ukupnim dugom od pet miliona eura.

Opštine sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavljaju kategoriju obveznika koji su od vitalnog značaja za funkcionisanja lokalne samouprave i u direktnoj funkciji građana, ali je, uprkos tome, potrebno uspostaviti veći stepen poreske discipline , kazao je Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

13 Komentari

 1. A morali su se zaduzivat kad drevnu Podgoricu nije zanimao Herceg Novi, osim u situacijama kad su se cupale pare od Brodogradilista, Prvoborca, HTP Boke isl. Nazalost i iz Kumbora su sve pare povucene za Pg.Dobro je receno Primorje radi- Podgoricu gradi.Zna se ko je bio glavni i odgovorni i đe su se pare slivale.A sad i posteno da recem, srednjoskolci deru za sve pare a imaju minimalnu platu, ja bi tu korigovao plate direktorima, predsjednicma, potpredjesnicima, pa da malo ravnoteze napravimo.Njih nije briga jel plata prvog , petog ili desetog, a Boga mi onog radnika kad primi 300e i te kako brime kad ce iduca plata

  4
  1
 2. Zar vas premijer Krivokapić nije podsjetio na dug od 7 miliona eura za izgradnju kanalizacionog kolektora i postrojenja za preradu otpadnih voda ?
  Došao da pita kad počinjete da vraćate ?

  14
  6
  • Dobro se zna u vladi kakva je situacija u Herceg Novom.
   Zdravka je podržalo nepuno 8300 glasova na prošlim izborima koalicije,, Za budućnost Crne Gore,,
   A medju onim koji su ga dočekali jedino potpredsjednik iz SNP(2 odbornika)
   Uveliko stoji priča da se odlučuje u dvije partije uski krug ljudi.
   Sada je protok informacija mnogo brzi i mnogo lakši !

 3. Ali ste treća opstina po zaduženosti u Crnoj Gori
  15,3 petnaest miliona i tristo hiljada eura.
  Za tri ipo godine ili 1277 dana zadužili ste se 13 miliona eura !!!
  13000000/1277dana proizlazi da ste se zaduživali
  10180 eura na dnevnom nivou !!!
  Zašto predsjednik ili potpredsjednici ne izdaju saopstenje povodom ovog jer ako je stvarno istina da je dug opstine u aprilu 2017, mjesec prije izbora bio 1,3 miliona eura a danas 15,3 miliona eura onda postoji razlog za zabrinutost.
  Ako nije tačno, da se jedanput prekine sa ovim špekulacijama !

  28
  6
  • Jedno je zadužiti se a drugo je biti dužan po osnovu dospjelih obaveza iz ranijeg perioda. Provjeriti sve kredite KFW-a i ostalih povjerilaca, kada su nastali, uglavnom prije 2017. Dodajte još i čuvenu LED rasvjetu i ostale budalaštine iz ranijeg perioda. Niko te dugove nije tada obračunao. Sve što je rađeno sa tuđim sredstvima mora da se vrati. To ne znači da se ova opština zadužila sada na ovaj iznos.

   8
   14
   • Eto tako ko je odgovorio svaka čast !
    Sobzirom da ste iz vladajuće strukture svi bili u vlasti prije 2017 izuzev Izbora-DPS-a dvije godine, mada ne kao članovi sadašnjih partija u kojima ste osim SNP i Novske Liste, redom saopstite koliko nas je ko zadužio i kada. Normalno uzmite u obzir i ove dvije god koalicije DPS Izbor.
    2012 presjednik Mandic
    5 potpredsjednika od kojih dobar dio je i danas u vlasti.
    Direktori po javnim preduzećima.
    Presjednik skupštine i on je u vlasti.
    Pa nam po imenu i prezimenu recite koje uradio te budalaštine(kako ste napisali) i zadužio opstinu !

    8
    2
   • @toplaIII moj dobri, oni su sami rekli iliti izjavili da su zatekli dug od 2.7 miliona za kolektor tj kredit kfv banci, famoznu led rasvjetu su platili 1 milion, ako sam ja dobro naucio u skoli to je 3.7 miliona! Đe se đedoše jos skoro 12 miliona?!? 4 miliona godisnje!!! Nije su svi tupi i glupi u Novome da pored ociju ne vide, no moze im se nema ko da ih proziva niti da pita, kad dogori do nokata onda cemo se svi pitati i ceskati po glavi i mudrovati sta je trebalo,a nije… tada ce vjerovatno ovi isti ponovo promjeniti monturu ili kravatu i pricati o postenju i obecavati napredak.

    9
    1
 4. Da i zaduzila sve sto ima od nekretnina, i dalje se zaduzuju a ko ce vratiti ,zna se.,nazalost. Samo da popovi vrate onu sto su im opstinari dali , imali bi i za plate i za kulturu i sport .

  20
  10
 5. Hahahaha, ali je zato jedna od najzidezenijih sa 15 miliona! Neka neko objasni kako i zasto se godiesnje zaduzuju po 4 miliona?!? Kad su dosli na vlast kukali su zbog duga od 2.7 miliona, a oni to upetostrucise za ove 3 ipo godine….

  22
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code