Početna Društvo Opština Herceg Novi partner u međunarodnom projektu „ACHIEVE“

Opština Herceg Novi partner u međunarodnom projektu „ACHIEVE“

7

Posredstvom Kancelarije za međunarodnu saradnju, Opštini Herceg Novi kao projektnom partneru odobren je još jedan međunarodni projekat.

Riječ je o projektu u okviru programa Evropa za građane „ACHIEVE: Awareness of Common History for Identifying and Extending the Values of Europe”, odnosno „Značaj svijesti o zajedničkoj istoriji za identifikovanje i širenje evropskih vrijednosti“, navodi se na sajtu lokalne uprave.

Projekat je usmjeren ka razvijanju svijesti o evropskom identitetu kroz spoznaju sopstvene istorije i tradicionalnih vrijednosti, čime se afirmiše i nastojanje svih članova i pretendenata na članstvo u Evropskoj uniji ka uspostavljanju i usvajanju zajedničkih temeljnih vrijednosti.

– Ovim projektom Opština Herceg Novi se uključuje u javnu debatu o temeljima funkcionisanja EU i ima priliku da učešćem u projektnim aktivnostima predstavi i afirmiše sopstvenu tradiciju i vrijednosti. Sve aktivnosti projektnih partnera, među kojima i Opštine Herceg Novi,  finansiraju se iz sredstava EU kroz dio programa Evropa za građane – mreža gradova. Projekat će biti realizovan od juna 2019. do maja 2021. godine – navodi se u obavještenju.

Nije naveden iznos sredstava koje će Opština i drugi partneri dobiti za učešće u projektu.

Dodaje se da je saradnja Kancelarije za međunardonu saradnju sa vodećim i drugim partnerima, značajna i zbog činjenice da je na poziv, raspisan u septembru prošle godine, prijavljeno 139 projekata, a odobreno samo 16, od kojih je jedan projekat u kojem učestvuje Herceg Novi.

Pored Herceg Novog u projekat ACHIEVE uključeni su glavni partner opština Breganze iz Italije i predstavnici Francuske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske.

7 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code