Početna Društvo Opštini Herceg Novi grant od 25 hiljada eura za projekat SHELTER

Opštini Herceg Novi grant od 25 hiljada eura za projekat SHELTER

5

Projekat „Evolucija solidarnog udomljavanja posmatrana kroz evropske regije“, ili kratko „SHELTER“ u kojem je partner Opština Herceg Novi odobren je u okviru programa Evropa za građane. Grant Opštini, uz partnerstvo  iz sedam drugih država, odobren je u maksimalnom iznosu od 25.000 eura.

Među 113 odobrenih projekata iz svih regiona Evrope, ovaj se našao na 13. mjestu, obavještavaju iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine  Herceg Novi.

Picerija i restoran

Lider na projektu je Opština Kanepina iz Italije, a partneri, pored Herecg Novog: Opština Galeze – Italija, Opština Dionisos – Grčka, Opština Dobšice – Češka Republika, Opština Novo Mesto – Slovenija, Opština Kelme – Litvanija, Opština Gharb – Malta i Opština Laranj-Monteglin – Francuska.

Partnerske gradove povezuju važne niti – na sve utiču aktuelne, najveće migracije prema Evropi od Drugog svjetskog rata, slične su veličine i na specifičnim geografskim pozicijama. Projekat ih okuplja radi prevazilaženja zajedničkog izazova – da se osigura integracija i suzbije negativna propaganda, a u isto vrijeme sačuva lokalni identitet, kultura i vrijednosti.

Cilj je borba protiv stigmatizacije imigranata, upotrebe imigranata za političku propagandu i  ksenofobije, kroz međukulturni dijalog, razmjenu iskustava i promociju primjera dobre prakse.

Takođe, benefiti projekta biće: podsticanje učešća građana na nivou EU, edukacija o politikama i programima za zaštitu i inkluziju, kao i promocija mogućnosti za društveno i interkulturalno angažovanje i volontiranje.

Ciljne grupe su mladi, manjine, nevladine organizacije, volonteri, državljani trećih zemalja koji zakonito borave u Evropskoj uniji.

Projekat će biti i prilika za razmjenu mišljenja i iskustava o integraciji, solidarnosti u kriznim vremenima i budućnosti Evrope.

Tokom trajanja projekta planiran je međunarodni sastanak u Kanepini, kao i sastanci u svakoj od partnerskih zemalja. Biće  potpisan sporazum među partnerima, koji će služiti kao osnova buduće saradnje.

5 Komentari

  1. #Pinokio-Herceg Novi sa gradovima partnerima dijeli svoje iskustvo u zbrinjavanju izbjeglica i raseljenih lica koje je imao prilike da primi tokom poslednjih ratnih desavanja devedesetih godina-iz tog razloga je i dio projekta.

    4
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code