Početna Ekonomija Orascom do marta preuzima ostrvo Lastavica

Orascom do marta preuzima ostrvo Lastavica

10

Novoosnovana kompanija Orascom Hotel Management Mamula Montenegro DSD planira da do marta 2017.godine preuzme u zakup ostvro Lastavica sa tvrđavom Mamula, na ulasku u Bokokotorski zaliv.

images_slike_gradovi_hn_objekti_mamula_1_ansDo tada dvije ugovorne strane treba da ispune jos nekoliko uslova, predviđenih ugovorom o dugoročnom zakupu, kao i zaključcima Skupštine od prošle godine. Svi preduslovi moraju biti ispunjeni kako bi ugovor bio zatvoren, nakon čega možemo da preuzmemo lokaciju, kazali su Radiju Jadran u kompaniji Mamula Montenegro

– Na projektnoj dokumentaciji se uveliko radi. Francusko-portugalska firma MCMD je već angažovana na konceptualnom dizajnu eksterijera i enterijera, dok će do februara biti izabrani domaći timovi. Oni će biti angažovani na izradi glavnog projekta, kao i konzervatorskog projekta, koji je njegov sastavni dio. Obavezni smo da uradimo glavni i projekat konzervacije. Važno je napomenuti da, prema Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, konzervatorski projekat mogu da izrade jedino javne ustanove za zaštitu kulturnih dobara i druga pravna i fizička lica koja imaju konzervatorsku licencu – kažu nam u menadžmentu budućeg investitora na Mamuli.

mamula 50Nakon završetka oba dokumenta, nadležni državni organi u roku od tri mjeseca treba da odgovore na zahtjev investitora za odobrenje glavnog projekta. Tek tada se stiče uslov da se zatraži građevinska dozvola. Od dana dobijanja građevinske dozvole, rok za završetak radova na restauraciji je 18 mjeseci.

Period izrade projektne dokumentacije će trajati šest mjeseci, a zatim se očekuje da procedura izdavanja građevinske dozvole bude završena u roku od tri mjeseca. Realno je da radovi na rekonstrukciji i restauraciji tvrđave započnu krajem ljetnje sezone, odnosno u septembru 2017. godine, kako bi se u predviđenom roku završio posao, a to je do sredine 2019. godine, preciziraju u “Mamuli Montenegro”.

Kao dio švajcarske kompanije Orascom Hotel Management AG u Crnoj Gori novoosnovana firma Orascom Hotel Management Mamula Montenegro DSD  predstavlja nacionalnu projektnu kompaniju odgovornu za realizaciju projekta.

images_slike_razno_mamula_mamula_2_anOna radi analize i mjerenja što je preduslov za kvalitetnu realizaciju projekta. Već su urađeni Projekat zatečenog stanja, Preliminarni izvještaj o geološkim uslovima izgradnje na dijelu tvrđave Mamula i Izvještaj o strukturnim karakteristikama tvrđave. Ove analize su dio konzervatorskih uslova.

– Cilj ovih ispitivanja je bio da se prikupe i analiziraju svi dostupni podaci o tvrđavi Mamula, još iz vremena austrougarske dominacije u Bokokotorskom zalivu. Materijal predstavlja sveobuhvatan pregled tvrđave, analizira vojne, tehničke, istorijske i arhitektonske aspekte fortifikacije, njeno stanje, kao i njene vrijednosti i značaj. To nam pomaže da u potpunosti razumijemo lokalitet, kao i da tokom izrade glavnog projekta, maksimalno sačuvamo sve ove karakteristike -uvjeravaju iz menadžmenta.

images_slike_razno_mamula_mamula_4_anUprava za zaštitu kulturnih dobara je u julu 2014. godine izdala konzervatorske uslove za izradu konzervatorskog projekta za zaštitu i revitalizaciju ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na zahtjev Ministarstva održivog razvoja i turizma. U konzervatorskim uslovima jasno su izrečeni stavovi o tome na koji način treba zaštititi i revitalizovati tvrđavu Mamula i mi poštujemo ove zahtjeve, tvrde u Mamuli Montenegro.

Prvi stav u uslovima je da “savremena namjena kao i raspored funkcija u utvrđenju treba da budu prilagođeni istorijskim, ambijentalnim i memorijalnim vrijednostima utvrđenja i cjelokupne lokacije.” Takođe, u uslovima stoji da je prije izrade projekta neophodno izvršiti arhitektonska i konzervatorska istraživanja, kao i istraživanja istorijske dokumentacije, pisanih i drugih izvora, što je investitor i uradio.

U konzervatorskim uslovima je jasno navedeno i da je projektom potrebno predvidjeti adekvatnu prezentaciju memorijalne zbirke vezane za zatočeništvo Bokelja u utvrđenju tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Uspostavljanje muzeja će biti  prioritet, obećavaju iz Orascoma.

images_slike_gradovi_hn_objekti_mamula_prilazU restauraciju ostrva i tvrđave, predviđeno je ulaganje od 15 miliona eura. Program Oraskoma podrazumijeva uspostavljanje muzeja, 23 hotelske sobe sa recepcijom i spa, 4 ugostiteljska objekta, prodavnice, bazena, kluba za vodene sportove na nemotorni pogon i izgradnju kompletne infrastrukture.

Pred kraj 2015. godine, tačnije 29. decembra, Skupština Crne Gore  dala je “zeleno svjetlo” za ugovor o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula, na period od 49 godina. Ugovor su deset mjeseci prije toga potpisali ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović i predsjednik Orascom Development Holdinga, Samih Saviris. Svemu je prethodio tender, koji je bio raspisan  6. decembra 2013. godine, na koji su ponude dostavili Orascom i holandski Vos Investment, kao i duga polemika u javnosti oko načina valorizacije ostrva.

10 Komentari

  1. PREDLAZEM DA SE SAT KULA DA U ZAKUP JER NEMA SMISLA DA SAMO STOJI OVAKO I PODSJEĆA NAS NA BOGATU ISTORIJU,BOLJE BI BILO DA SE PREPRAVI U RECIMO APARTMAN ILI NEŠTO TAKO ŠTO ĆE DA PRAVI PARE, ALI SAMO ZA POJEDINCA.

  2. Za Bokelja: Prihodi su : 48000 zakupa godisnje, Pdv za materijal u toku izgradnje plus doprinosi za 200 zaposlenih za 18 mjeseci izgradnje plus doprinosi za 70 zaposlenih po pocetku poslovanja,plus Pdv za kasniji period za ugostiteljske usluge.Oslobodjeni su placanja gradjevinske dozvole i ugovor im garantuje da mogu raspolagati ostrvom kao apsolutno privatnom imovinom na svakom cm kvadratnom kopna i mora oko Mamule.Clanom 27 predloga zakona koji nije prosao u skupstini Cg o Morskom dobru bilo je predlozeno da mogu sticati pravo vlasnistva a istim zakonom ukidalo se pravo mjestanima da im djeca nasledjuju imovinu i da je koriste bez ugovora sa MDobrom.Drzava je duzna da im placa troskove vode i struje dok im ne dovede do Arze. Ako dodje do bilo kakvog spora investitor je apsolutno zasticen.

  3. Ocigledno od posla korist imaju pojedinci koji kontrolisu sistem koji su privatizovali.Novac niko ne vidi,gazdu niko ne cuje…slucaj PKB je primjer javnog lopovluka u saradnji sa institucijama,coporizam u otimanju a legalno ,skoro.Rdnici i gradjani sa vilama i motikama moraju zastitit svoj interesjer **** uskoro krece u jos vecu poharu-Zrtve su put u slobodu a ona nece doci sama.

  4. Prihodi su 48000 godisnje za cijelu Mamulu godisnje .U gradu ima nekoliko ugostiteljskih objekata koji su placeni vise a ovvo je cijelo ostrvo.Drzava je duzna mimo ovog da plati generatore i evaporatore za struju i vodu ukoliko im ne obezbijedi snabdijevanje strujom i vodom.Pricali su o 200 novozaposlenih sada je jasno da govore o 70 a kapacitet je 23 sobe.Nemoguce je doci do zvanicnih podataka sta se desava sa projektom North Star na Lustici koji ima slican ugovor a nista nije uradjeno.Inace do sada je za 560 000 kvadrata placeno par miliona zakupa a nezvanicno je u opticaju imformacija da je preprodat Arapima za deset puta vise.Obala postaje u potpunosti privatno vlasnistvo a ne javno dobro a glavni izvodjac tog projekta je Morsko dobro..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code