“Orascom” i “Mamula”: Nismo odgovorni za devastaciju Mirišta, krivac je neko drugi

“Orascom” i “Mamula”: Nismo odgovorni za devastaciju Mirišta, krivac je neko drugi

1463
3
Podijeli

miriste gradnjaPovodom tvrdnji Ekološkog društva Boke Kotorske da uvalu Mirište budući investitor na Mamuli devastira i pretvara u građevinski punkt, reagovali su iz kompanije OHM Mamula Montenegro, tvrdeći da nisu odgovorni.

– Kompanije Orascom Development Holding i nedavno formirana podružnica u Crnoj Gori – OHM Mamula Montenegro, nisu prouzrokovale bilo kakvu devastaciju plaže Mirišta u Opštini Herceg Novi, niti će to biti slučaj kada kompanije preuzmu u zakup zemljište u blizini plaže. Adresa za kritike je potpuno pogrešna. Naše kompanije još nisu ušle u posjed iz prostog razloga što, kao što smo više puta saopštavali, nisu potpisani ugovori sa Javnim preduzećem Morsko dobro. Dakle, mi nismo preduzimali nikakva pregrađivanja, betoniranja, ograđivanja žicom niti bilo šta slično – saopštila je PR savjetnica na projektu Mamula, Dragana Bećirović.

Picerija i restoran

Švajcarski Orascom, koji razvija projekat Luštica Bay, je 23. februara prošle godine potpisao ugovor o dugoročnom zakupu na 49 godina ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula na ulazu u Bokokotorski zaliv, u čiju rekonstrukciju planira da uloži 15 miliona eura. Program izgradnje predviđa rekonstrukciju i konzervaciju tvrđave koja će biti preuređena u boutique hotel sa 23 hotelske sobe, recepcijom muzejom, restoranom, kafeima, šopom, malim spa centrom, klubom za vodene sportove i privezištem.  Projekat mora biti realizovan u roku od 18 mjeseci od dana izdavanja građevinske dozvole. Investitor je ugovorom obavezan da obezbijedi zemljište na kopnu potrebno za razvoj projekta.

dragana becirovic 040716“Kada je riječ o izvođenju radova, mi u te svrhe nećemo koristiti Mirišta, već će radovi najvjerovatnije biti izvođeni iz Zelenike. Mirišta će biti javno pristanište kojim će upravljati “Orascom”, a mulo će biti produženo za svega tri metra, a ne 30 kako se pogrešno spočitava. To znači da Mirišta neće biti stovarište građevinskog materijala, niti razoreno transportom kamiona, mješalica za beton i grajom građevinskih radnika, niti kada je riječ o našoj kompaniji, ima mjesta za lamentiranje nad tim prostorom. Razumijemo u potpunosti “lament zbog ugrožavanja prostora” nevladine organizacije, ali za betoniranje, žicu i ograđene šankove, moraće da se nađe krivac negdje drugo“ – poručila je Bećirović.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code