Orascom planira restauraciju bivšeg zatvora i tvrđave Mamula

Orascom planira restauraciju bivšeg zatvora i tvrđave Mamula

3
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_mamula_1_ansZnačajni planovi za restauraciju bivšeg zatvora na ostrvu Lastavica i u tvrđavi Mamula za korak su bliže ostvarenju nakon što su Vlada i Skupština Crne Gore odobrile investitoru – kompaniji Orascom Development Holding, da počne sa realizacijom prvih obaveza u okviru ovog projekta, vrijednog 15 miliona eura.
– Razvoj i renoviranje Mamule, fascinantne napuštene tvrđave istorijske vrijednosti koja se nalazi na Jadranu na ulazu u Bokokotorski zaliv, biće pažljivo planirani kako bi se sačuvao strukturalni integritet postojećih objekata, tokom obnavljanja i renoviranja u “boutique” hotel&spa visoke klase. Uspostavljanjem memorijalnog muzeja biće prepoznata i odata počast istorijskoj vrijednosti ostrva. Razvoj muzeja o istoriji ostrva i tvrđave koji su tokom oba svjetska rata korišteni kao zatvor je ne samo obaveza iz Ugovora o dugoročnom zakupu na 49 godina, već i zadatak koji Orascom preuzima sa velikim pijetetom – saopštavaju iz te kompanije.
Ovaj projekat je moguće realizovati samo kao dio nekog drugog, većeg projekta, kakav je slučaj sa kompanijom Oraskom koja na poluostrvu Luštica nadomak Tivta u Crnoj Gori, razvija projekat turističkog grada Luštica Bay. Mamula će značajno ojačati brend Luštica Bay.
Planovi Orascoma u pogledu rekonstrukcije ostrva i tvrđave dobili su podršku lokalnog udruženja veterana Drugog svjetskog rata, koje okuplja i porodice onih koji su poginuli ili su bili zatvoreni u tvrđavi Mamula.
“Mi, borci Drugog svjetskog rata i njihovi potomci, sinovi i kćeri, unuci i praunuci bokokotorskih antifašista i onih koji su robijali na ovom stradalničkom mjestu, uvjereni smo da nema više odlaganja zaštite ovog impozantnog spomenika koji već uveliko razjedaju rastinje, vrijeme i najveća pošast – ljudska nebriga”, navodi se u otvorenom pismu koje je udruženje uputilo Skupštini Crne Gore.
U Orascomu su zato, kako navode, veoma ponosni na činjenicu da veterani Drugog svjetskog rata, Skupština Herceg Novog i crnogorska Vlada i Parlament, podržavaju njihove planove.
„Radujem se danu kada će muzej na Mamuli biti otvoren i devastirana građevina biti renovirana i postati mjesto koje će pozvati svakog građanina Crne Gore i turistu i postati nova atraktivna destinacija koja će se naći među prelijepim lokacijama ove prelijepe države. Radujem se danu kada će to mjesto ponovo dobiti budućnost i biti u prilici da ono ispriča svoju fascinantnu istoriju”, rekao je predsjednik Borda Orascoma Samih Sawiris.
I bivši generalni sekretar Skupštine Ujedinjenih nacija Butros-Butros Gali u otvorenom pismu predsjedniku Borda Orascoma Samihu Savirisu je poručio:
„Istorija bi trebalo da živi među nama, da donosi radna mjesta i prosperitet, te da podstiče mlađe generacije da dublje razmišljaju o njihovoj istoriji i prošlosti. Razvoj lokacija kakva je tvrđava Mamula, po mom mišljenju, pravi je način postupanja te Vas ohrabrujem da nastavite sa Vašim naporima na ostrvu“ – istakao je Gali.
Prema planskom dokumentu Državna studija lokacije – “Sektor 34”, predviđena je turistička valorizacija ovog lokaliteta kao ekskluzivnog turističkog kompleksa otvorenog tipa, sa pratećim sadržajima za rekreacione aktivnosti i odmor, a koji, kako predviđa plan, treba bude dobro uklopljen u lokaciju i ne ugrožava kulturno-istorijski karakter i prirodno okruženje. Ostrvo i tvrđava su kategorisani kao kulturno-istorijski spomenik II reda.
Ostrvo i tvrđava su napušteni decenijama. Ne postoji nikakva infrastruktura na Lastavici. Vizija kompanije Orascom je da se, očuvanjem kulturnog nasljeđa i promovisanjem istorijskog karaktera, obnovi tvrđava Mamula i ostrvo Lastavica i na taj način stvori jedna od vodećih destinacija u Crnoj Gori, kao prvi i jedini Hotel&Spa i muzej na ostrvu.
Rekonstrukcija tvrđave i ostrva je planirana u skladu sa konzervatorskim uslovima i utvrđenim standardima zaštite životne sredine. Svaka planirana konstrukcijska intervencija biće prilagođena integralnim svojstvima objekta i arhitektonskog koncepta tvrđave.
Destinacija će biti javna turistička atrakcija otvorena za sve i potpuno dostupna građanima Crne Gore i široj javnosti, uvjeravaju iz kompanije.

3 Komentari

  1. Zanima me kako li ce dopremat materijal za sanaciju?!Preko privatne svojine,zemlje Lusticana?!Valjda je hotel ili sto ce vec tami biti ,javni interes pa neka koriste sve :)kad vec Lusticani cute!!!Jad kratko receno!

Ostavite komentar

*

code