ORDEN SVETOG SAVE PRVOG STEPENA DUŠANU RADOVIĆU KRUŠU

ORDEN SVETOG SAVE PRVOG STEPENA DUŠANU RADOVIĆU KRUŠU

0
Podijeli

dusan radovic orden sv save1Najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve Orden svetog Save prvog stepena uručeno je preksinoć Dušanu Radoviću, našem sugrađaninu, samostalnom preduzetniku i predsjedniku „IZBORA”, u Trebinju, u sabornom hramu Svetog Preobraženja u kome je služena i liturgija povodom slave grada – saopšavaju iz NVO „Izbor”.
Orden je Radoviću u prisustvu Mitropolita Amfilohija, uglednih gostiju iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, predstavnika grada Trebinja i Herceg Novog, te više hiljada vjernika, u ime Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja uručio episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije. Obrazlažući odluku da ovo visoko priznanje pripadne Dušanu Radoviću, vladika Grigorije je istakao da Radović potiče iz časne porodice sa Bajkovih Kruševica, da ima četvoro djece vaspitane u pravoslavnoj vjeri, suprugu Oliveru koja je puna podrška porodici, da je samostalni preduzetnik koji je razvio djelatnost širom Evrope ali uvijek obezbjeđujući posao i egzistencijalnu sigurnost za brojne svoje sugrađane i sunarodnike. Uz sve to Radović jedinstvenim zalaganjem i doprinosom pomaže svetoj crkvi, a za tu djelatnu ljubav naročito pokazanu podizanjem hrama Svetom knezu Lazaru i svetim kosovskim velikomučenicima na Vidovom vrhu iznad Herceg Novog u parohiji Sutorinsko Kruševičkoj zaslužio je Orden Svetog Save prvoga stepena, rekao je vladika Grigorije.
Za trpezom ljubavi postavljenom u porti sabornog hrama Svetog Preobraženja Radović je zahvalio za visoko odlikovanje. Objasnio je da je Orden Svetog Save posebna čast za njega i njegovu porodicu kao i da će biti zvijezda vodilja moralnih normi njegovim potomcima. Posebnu zahvalnost iskazao je svom parohu i duhovnom ocu Radu Bubanji kao i ocu Blagoti Vasiljeviću koji mu je pružio šansu da pomogne izgradnju Lazarice.
Radović je zatražio i dobio blagoslov vladike Grigorija i mitropolita Amfilohija za novi projekat koji želi da realizuje. Riječ je o izgradnji rusko srpskog hrama u Sutorinskom polju koji bi bio posvećem ruskim i crnogorskim vojnicima poginulim u boju sa francuskom vojskom. To mjesto još nije obilježeno, a poginulo je 700 Rusa i oko 2000 vojnika iz Crne Gore. Hram bi bio sjećanje vo vjeki vjekova, rekao je Radović.dusan radovic orden sv save2

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code