ORGANSKA PROIZVODNJA JESTE BUDUĆNOST, ALI NA EDUKACIJU DOŠLO MALO PROIZVOĐAČA IZ BOKE...

ORGANSKA PROIZVODNJA JESTE BUDUĆNOST, ALI NA EDUKACIJU DOŠLO MALO PROIZVOĐAČA IZ BOKE I BUDVE

137
0
Podijeli

U Crnoj Gori od 2008. kada je bilo samo 26 registrovanih proizvođača organske poljoprivrede, raste zanimanje za ovu, u svijetu profitabilnu, djelatnost, pa je u prošloj godini bilo čak 160 proizvođača, od kojih 21 sa sertifikatom.

To je daleko ispod mogućnosti. Kao osnovni razlog zašto nema više poljoprivrednika koji bi se bavili organskom biljnom i stočnom proizvodnjom u resornom Ministarstvu vide neinformisanost. Zato su krenuli sa edukativnom kampanjom u svim crnogorskim opštinama. Nakon Nikšića u Herceg Novom su danas organizovali radionicu za proizvođače iz sve tri opštine Boke i Budve. Međutim, samo sedmoro prisutnih ratara i stočara pokazuje ili loše zanimanje ili loš termin radionice, sazvane u podne.
Po Milevi Marić iz Savjetodavne službe u Herceg Novom, radni je dan i lijepo vrijeme koriste poljoprivrednici da nešto zasade ili prodaju na pijaci, mada ih to ne opravdava. Malobrojne proizvođače hrane, savjetnica u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Merisa Čekić, upoznala je sa organskom proizvodnjom, postupkom registracije, koji, pokazalo se, stvara i najviše konfuzije među njima.
Crna Gora, na žalost, nema još ni jedan registrovan organski proizvod. Samo je pljevaljski sir na putu da dobije tu oznaku.
Andrijana Rakočević iz ovog Ministarstva, je govoreći o mjerama podrške iz agrobudžeta za ovu godinu kazala da je za organsku proizvodnju budžet uvećan za 50 hiljada eura. Predstavila je pravila u zasnivanju ratarske i stočarske proizvodnje.
Tako na primjer za ratarske kulture potreban je minimum 1 ha, za ljekovito bilje pola hektara, za pčelarsku proizvodnju 20 društava i tako dalje. Od ove godine se ne može zasnivati više različitih kultura na jednoj parceli. Svi proizvođači koji uspiju da dobiju sertifikat za organsku proizvodnju pored subvencija imaće i podsticajnih 300 eura.
Da bi jedan proizvođač došao do tržišta sa organskim proizvodom neophodno je da prođe sertifikacioni proces i njihovu prozvodnju da kontroliše „od njive do trpeze” Monteorganika.
Direktor ovog kontrolnog tijela, koje je u Crnoj Gori uspostvaljeno 2006. godine, Jovan Nikolić, objasnio je čitav postupak od prijave i druge neophodne dokumentacije za dobijanje sertifikata. Sve kontrole su besplatne i prvo se dobija prelazni sertifikat do dvije godine, a nakon toga proizvođač se registruje, stiče mogućnost subvencija i dobija logo crnogorske organske poljoprivrede.
Poljoprivrednicima, Aleksandru Kokotoviću iz Donjih Krivošija, Jovici Daboviću s Kruševica, Nikoli Bigoviću iz Baošića, jasno je da je organska proizvodnja budućnost. Od nje je nekoliko puta veća zarada nego od konvencionalne ili tradicionalne. Međutim, ukazali su na prepreke, veliku papirologiju, sporost administarcije u opštini i Ministarstvu, kao i na neka teška pravila, kao na primjer obaveza proizvodnje 50 odsto sopstvene hrane za bavljenje stočarstvom.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code