Početna Društvo Orjen poslije pet decenija registrovan kao zaštićeno područje

Orjen poslije pet decenija registrovan kao zaštićeno područje

21

Hercegnovski dio planinskog masiva Orjen upisan je u registar zaštićenih područja Crne Gore, čime je zvanično dobio status parka prirode, nakon više od pet decenija od pokretanja inicijative da se zaštiti izuzetno prirodno bogatstvo ove planine.

Ovo je prva državna odluka o zaštiti Orjena, 52 godine nakon što je pokrenuta prva inicijativa za proglašenje jednog nacionalnog parka na području Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u šta je bila uključena i geografska cjelina orjenskog masiva, te 10 godina od donošenja odluke lokalne Skupštine o proglašenju regionalnog parka, saopštavaju iz lokalne uprave.

Zaštićeno je preko 80 kvadratnih kilometara hercegnovskog dijela planine Orjen, kazala je novinarima direktorica Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, Milja Vitorović, u selu Mokrine. Kako je istakla, odluka o zaštiti područja formalni je temelj za očuvanje prirode i daljih aktivnosti radi održivog razvoja Orjena i hercegnovskog zaleđa.

Agencija je sprovela neophodne korake da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja, a ono što slijedi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča, te dalje svi koraci koji su u skladu sa regulativama, objasnila je Vitorović.

Iz Agencije će nastojati da podstiču i partnere iz Bosne i Hercegovine da zaštite pripadajući dio masiva, kako bi zajednički ostvarili zaštitu cijelog planinskog prostora Orjena.

O prirodnim vrijednostima Orjena i razlozima zbog kojih je ovaj planinski prostor morao i mnogo ranije doživjeti formalnu zaštitu, govorio je dr Goran Komar.

Prema njegovim riječima ovaj događaj je rezultat rada tokom skoro dva vijeka bavljenja Orjenom, kako kroz izučavanje prirodnih vrijednosti, tako i kroz popularizaciju planine. Zahvalan je brojnim istraživačima, žiteljima, planinarima Herceg Novog i Dubrovnika, koji decenijama ulažu ogromne napore da prouče Orjen i približe ga najširem krugu ljudi.

Govoreći o prirodnim bogatstvima Orjena, dr Komar je istakao da je ova planina „potpuno neuporediva u jadranskom i mediteranskom pojasu“, između ostalog, jer u pojedinim ekosistemima ima i do 40% endemičnih vrsta, submediteranska je planina koja ima preko 49 vrhova viših od 1.500 metara, kao i zato što predstavlja sjajan dokument za izučavanje istorije razvoja šireg područja.

– Uvjeren sam da će glavna nastojanja Agencije biti usmjerena upravo ka zaštiti prirodnih i ambijentalnih vrijednosti u zaštićenom području. Upravo je takva neprestana i sistematična briga nedostajala Orjenu – poručio je dr Komar.

21 Komentari

 1. Nadam se da će se sada naći načina da se zaustavi nedozvoljena gradnja koja je uhvatila puni zamah otkako je pokrenut rad na Studiji zaštite Orjena. Mlada direktorica je , neosporno, zgodna mlada dama, ali se nešto ne sjećam da smo je često gledali po Orjenu… Kad se kupe lovorike za tudji rad, lijepo bi bilo makar pomenuti entuzijaste koji godine života tamo ostaviše.

 2. Direktorka Vitorović kaže:”Agencija je sprovela neophodne korake da Orjen bude upisan u registar zaštićenih područja, a ono što slijedi je izbor upravljača zaštićenim područjem, obuke stručnih nadzornika koji treba da imaju licence planinskih vodiča, te dalje svi koraci koji su u skladu sa regulativama” , Na osnovu čega i po kojim zakonima radi Agencija za razvoj i zaštitu orjena? Nisu
  upravljač, nisu registrovani kao DOO, nemaju bilo kakve ingerencije za bilo šta, a posebno ne za proglašenje zaštićenih područja.

  9
  1
 3. Čitam i ne vjerujem svojim očima.
  2009 godine SO Herceg-Novi donijela je odluku da Orjen proglasi za regionalni park prirode.
  Ta odluka je manjkava iz barem četiri razloga.
  1. Nije bila u skladu sa tada važećim Zakonom o zaštiti prirode iz 2008, ali su se u uvodu odluke pozvali na član istog zakona koji dopušta završetak postupka proglašenja započet prije stupanja na snagu zakona.
  2. Nije u skladu sa sada važećim Zakonom o zaštiti prirode iz 2014 koji predviđa reviziju ranije zaštićenih predjela u skladu sa tim zakonom.
  3. Odlukom nije određeno ko to upravlja Orjenom i ko ga štiti, već je navedeno da će SO kasnije odrediti upravljača, što nikad nije učinjeno odlukom skupštine, a odluka Dejana Mandića o formiranju Agencije za zastitu Orjena nije objavljena u Službenom listu. Ni prilikom upisa Orjena u registar nije upisan upravljač.
  4. Odluka nije odredila zone i režime zaštite niti navela katastarske oznake već ima skicu za izohipsama, koja takode nije objavljena u Službenom listu.
  E pa tako manjkava odluka jeosnov za upis u registar zaštićenih područja, po principu bolje išta nego nista.
  A u suštini se ovim upisom ništa nije promijenilo, jer Orjen nema ko da štiti.
  U međuvremenu je 2016 Opština sa Agencijom za zastitu životne sredine zaključila ugovor o donaciji za izradu studije zaštite Orjena po novom zakonu.
  Iako je nacrt studije 2017 upućen Opštini, ne da nije usvojena nego nije ni upućena na javnu raspravu.
  Ovo je prava istina o tome da li se i kako štiti Orjen, a ovo što ste objavili je šaralaža i priča za neupućene

  27
  5
  • Za sve si u pravu! I da se zna, mi na Krusevice ljuti smo sto je nas Pajo park proglasio na Mokrine, a ne u svoje selo i to bez javne rasprave. Mogli smo i mi spjegat koju o Parku prirode!

   15
   1
  • Očigledno da kao radnik opštine poznajete materiju ali čitajući tekst zaključujem da Vam je žao što je Orjen upisan u registar zaštićenih područija.Na to imate pravo ali Vaša nelagoda je samo Vaša.
   Odluka o proglašenju Parka Prirode Orjen pozivala se na inicijativu za koju očigledno ne znate,kao takva u punom je pravnom poretku do dana današnjeg.Zašto nije podnijet zahtjev za upis u registar odmah nakon proglašenja treba pitati ljude iz Sekretarijata za komunalne poslove.Novi zakon iz 2016 godine u prelaznim i završnim odredbama upravo omogućava da se započeti procesi završe po starom zakonu.
   Studija je naručena 2014 godine a ne 2016 godine nacrt studije je u Sekretarijatu za Komunalne poslove i ponovo gle čuda sekretarijat ne radi ništa što je u obavezi osim što piše po portalima jer imaju vremena.Upravljača određuje skupština svojom odlukom uz saglasnost Sekretarijata za Komunalne poslove kao što je za Savinsku Dubravu određeno Komunalno Stambeno čiji radnici nikada nisu ušli u Savinsku Dubravu a kamoli obavljali poslove i zadatke upravljača,Ko po zakonu kontroliše rad upravljača opet čudo Sekretarijat za Komunalne poslove.

   2
   6
   • Taman posla.
    Baš bih volio da bude zaštićen kako to zakon predlaže.
    Orjen ima prirodna bogatstva. U njemu žive zaštićene biljne i životinjske vrste.
    Ali gle čuda, zaštita je samo na papiru.
    Tamo se prave deponije, otvaraju kamenolomi, gradi bez reda i zakona, predviđaju turistički kompleksi i mnogo šta što ne bi bilo moguće da se priroda čuva kako zakoni ove, tobože ekološke zemlje, nalažu.
    Ja se samo zalažem da se zna ko na Orjenu kosi, a ko vodu nosi.

    14
    2
 4. Искрене честитке. Ово је велика ствар пре свега за Новљане. Ако о Орјену наставе да воде бригу они који су то и до сада радили биће добро. У супротном плашим се полаког али сигурног уништења овог природног блага. Никако не дозволити урбанизацију асфалтне путеве и слично. Оставите Орјен планинарима и љубитељима природе.

  14
  3
 5. E, jada..
  pored Starcevica koji radi u Agenciji i koji je ubjedjivo najbolji poznavalac Orjena, da ne spominjemo koliko je uradio na promociji Orjena, ova “strucnjakinja” direktorka pozvala ljekara da priča o Orjenu…poznat je kvalitet njegovih knjiga:((

  28
  16
 6. A u Sekretarijatu za ekologiju o tome ništa ne znaju… Agencija za razvoj Orjena nema ingerencija da proglašava bilo šta! Pajo Pavlović se ponaša kao da mu je zaleđe babo ostavio! A direktorica pleše kako Pajo svira! Bruka i sramota!

  29
  4
  • A da ne pricamo o tome gdje su razvojni resursi grada i ko to treba da procjeni i planira. Nazalost kako stvari stoje jos jedan autogol, uz svo postovanje i razumijevanje za zastitu Orjena , ovo su izuzetno vazne stvari ,strateske za grad koje kreiraju pojedinci bez osnovnih kvalifikacija za to.Ovome gradu bog je prirodom dao sve , ali i ogranicene pojedince koji odlucuju a od drveta ne vide sumu. Kad se sagleda kakve sve ovo posledice vuce mnogi ce se uhvatiti za glavu…

   11
  • Kada spominjete imena lijepo bi bilo da se i sami predstavite.Agencija za razvoj i zaštitu Orjena upravo nije proglasila ništa već je obavjestila javnost da je Orjen upisan u registar zaštićenih područja.Komentar je neistinit zlonamjeran i nekulturan.

   5
   7

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code