Početna Sport Orjenski đir istrčalo 66 takmičara, vrijeme uprkos najavama, ipak, poslužilo

Orjenski đir istrčalo 66 takmičara, vrijeme uprkos najavama, ipak, poslužilo

0

Više nego uspješno na Orjenu je četvrti put ordržana trail trka Orjenski đir. U veoma jakoj konkurenciji na Velikom điru trijumfovao je Antonije Kijanović iz Srbije, sa novim rekordom staze 4:18:44.5, drugi je bio dosadašnji rekorder Dane Krstulović Opara iz Hrvatske sa vremenom 4:21:47.1, dok je treći bio Vladimir Kot iz Rusije sa vremenom 4:37:40.4.

Kijanović je pohvalio organizaciju i istakao da je trka bila izuzetno teška, ali jako dobro markirana.

Kod žena je konkurencija bila još jača, jer su se takmičile najbolje trkačice regiona. Najbrža među njima je bila Slovenka Eva Tušar Suhadolc sa vremenom 4:48:19.0, druga je bila najbolja Srpkinja Snežana Đurić sa vremenom5:06:01.6, a samo sekund iza Miluša Bošković sa vremenom 5:06:02.8.

Slovenka Eva Tušar za organizaciju ima samo riječi hvale, a ništa manje fascinarana je i stazom.

– Bilo je naporno, da budemi skrena. Staza je super, svaka čast organizatorima na markiranju i čišćenju, tu je bilo sve vrlo jasno. Put je interesantan, mijenja se puno različitih terena, a to mi se sviđa – ističe ona.

Na Malom điru prvo mjesto je osvojio Evgeni Šipilov iz Rusije sa vremenom 2:11:51.5, drugi je bio Novljanin Boris Kosović sa vremenom 2:17:53.5, dok je treće mjesto zauzeo Dalvin Kadirić iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 2:25:07.1.

Kod žena na Malom điru prva je bila Spomenka Perišić iz Bosne i Hercegovine sa vremenom 2:31:53.3, druga Ivana Momčilović iz Srbije sa vremenom 2:40:45.2, a treća Ruskinja Olga Kot sa vremenom 2:41:41.6.

– Poslije višemjesečnog rada na stazi i promocije naše trke i planine Orjen, možemo sa ponosom reći da smo veoma uspješno obavili posao i ovaj put. Iako je je sedmicu prije trke najavljivano nevrijeme na Orjenu, nismo odustajali od organizacije i bili spremni na sve situacije. Kontrolni punktovi su bili na 8 mjesta tako da smo znali u svakom momentu gdje se ko od trkača nalazi – kazali su iz NVO Orjen Outdoor.

Preko 20 uredno prijavljenih trkača zbog najave nevremena nije došlo. Takmičili su se trkači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rusije, Srbje, Slovenije, Ukrajne i Crne Gore. Na obje trke startovalo je 77 takmičara.

Na Velikom Điru je startovalo 57, od kojih je 49 završilo trku i koji će prvi put u Crnoj Gori biti bodovani bodovima Svjetske Trail Running Asocijacije odnosno sa 2 ITRA boda.

Na Malom Điru je startovalo 20 takmičara, a troje nije uspjelo da završi trku. Na kraju sav trud organizatora, uložen u predhodnim mjesecima bio je nagrađen i idealnim vremenom za održavanje trail running manifestacije.

– Utisci svih takmičara su bili da nikada nešto teže, zahtjevnije ali i ljepše nisu trčali i da će se svakako opet vratiti na Orjen, što nama kao organizatorima daje zadatak da budemo još bolji naredne godine. Pripreme su već i toku, a jedan od planova je da se trka prenosi uživo, tako da će publika imati prilike da je prati bilo gdje na svijetu – poručuju iz NVO Orjen Outdoor.

Organizaciju trke pomogli su TO Herceg Novi, kompanija Lazure, Služba zaštite i spasavanja, pogranična policija, preduzeće Vodovod i kanalizacija i brojni sponzori.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code