Orjenski đir sa 64 trkača, uprkos neveremenu, za pamćenje

Orjenski đir sa 64 trkača, uprkos neveremenu, za pamćenje

5
Podijeli

Ovaj vikend pamtiće zaljubljenici u planinsko trčanje, jer su, ne obazirući se juče na vjetar i snijeg, bili odvažni učesnici trećeg Orjenskog đira. Trka je pripremana intezivno već tri mjeseca, ali veliko nevrijeme na Orjenu uslovilo je da organizatori, iz NVO “Orjen Outdoor” potpuno pretrasiraju trku.

Prvo mjesto u muškoj konkurenciji osvojio je Antonije Kijanovic iz Srbije. Drugi je bio Vladimir Kot iz Rusije, dok je treći bio Aleksandar Božović iz Srbije.

Picerija i restoran

Kod žena prva dva mjesta zauzele su takmičarke iz Srbije, Nevena Rajković i Slađana Mačak, dok je treća bila Marina Maslek iz Hrvatske.

Medalje im je dodijelila ispred kompanije Lazure, Ana Martinova, novčane nagrade ispred Turističke organizacije ambasadorka trke i crnogorska najbolja trail trkačica, Miluša Bošković.
Organizatori iz NVO “Orjen Outdoor” su ponosni što je Orjenski đir uspio i nije otkazan, a broj od 64 učesnika rekordan.

– Posljednjih dana smo intezivno pratili prognozu i meteo modele koji su pokazivali da kiša staje u 8 časova i nismo htjeli da odlažemo trku. Ipak, jučerašnje nevrijeme je intezitetom i snijegom, koji se spustio do 1200 mnv, bilo presudno da se trka pretrasira. Već u 5 časova se vidjelo da nećemo moći na vrhove Velikog Kabla i Subre. Javili smo ekipi Službe zaštite i volonterima da ne idu na planiranu poziciju sa istočne strane Subre, u Duboki do, nego da dođu svi na Vrbanj. Ujedno smo sreli i drugu ekipu službe zaštite, graničnog policajca i medicinsku pomoć, tako da smo bili rasterećeniji i svi sa Vrbanja pravili varijante za izmjenjenu rutu – priča Saša Kulinović iz NVO Orjen Outdoor o tome kako je organizovano trčanje planinskim stazama u lošim vremenskim uslovima.

Okupio se veliki broj trkača, a start je odložen za 10 časova rutom do Orjen sedla markiranom stazom. Odlučeno je da se trkači vraćaju makadamskim putem do Vrbanja, jer je bilo dosta klizavo.

– Ujedno smo dobili informaciju od Marinka Peruška, koji je bio na Orjenskoj lokvi, da vjetar, koji je duvao do 200 km/h, posustaje, tako da se ekipa sa 3 terenska vozila uputila ka Orjen sedlu. Opet je uslijedilo iznenađenje, jer je već na 1400 mnv po stazi bio snijeg i do 25 cm i na nekim djelovima pokrivao markacije. Javljeno je da trkači, ipak, trče i u jednom i u drugom pravcu makadamskim putem koji je bio prekriven snijegom. Ekipa koja je otišla na Orjen sedlo na više mjesta je vitlom sklanjala popadala stabla sa puta i na kraju se, ipak, probila do doma. Tačno u 10 časova jak vjetar, snijeg i kiša su stali i nevjerovatnih 64 trkača je moglo da startuje – priča dalje Kulinović.

Niko nije odustao, a bodrenje i navijanje je ono što će takođe ostati upamćeno kao dio ove jedinstvene trail trke. Neobično uporno navijanje, na Orjen sedlu, gdje je bilo okretište, trkačima je davalo novu snagu za povratak do cilja.

Na žalost, zbog pretrasiranja staze, trkači neće biti bodovani ITRA bodovima, jer su pravila rigorozna. No, za narednu trku, koja će biti održana 13.oktobra 2018. godine već su počeli pripreme i “Orjen outdoor”, kao član ITRA federacije obećava bolji standard trke.

Generalni pokrovitelj bila je Turistička organizacija Herceg Novi, sponzor LAZURE marina & hotel, kao i brojni prijatelji, posebno iz “Subre”, Službe zaštite Herceg Novi i pogranične policije, fotografi Isidor i Zvezdana, PK “Kapetan Angel” Cetinje…

Rezultati: https://www.stotinka.hr/hrv/utrka/1609/ukupni_poredak

5 Komentari

 1. BRAVO I SVE ČESTITKE svima koji su ucestvovali i koji su uspijeli da završe ovu trku, uprkos takvom nevremenu i takvim vremenskim uslovima.HVALA radiju JADRAN što je ispratio ovaj sportski događaj.

  11
 2. Pošto već dvije godine pratim sve trail, triatlon i razne druge amaterske trke trčanja, plivanja ili biciklizma, mogu reći da je Orjenski Đir 2017 do sada meni proizveo najintenzivnije osjećaje! Na jednom mjestu se skupilo mnogo pojedinačnih detalja koji će ovu trku dugo držati u pamćenju!

  Prije svega organizacija je bila besprekorna. Ekipa koja je postavljala, trasirala, čistila stazu je sav trud ostavila. Zbog nenormalnih vremenskih uslova i sigurnosti svih nas koji smo bili na stazi u roku od dva sata organizovala kompletnu drugu stazu.

  Gostoprimstvo na Subri je opet posebna tema. Pođite i uvjerite se.

  O takmičarima “jedni žale, drugi kažu e moj brale…”, a u stvari ekipa koja okuplja ljude najširih znanja i zvanja iz cijeloga svijeta. Trka kao trka, inicijator okupljanja, a ono prije, duh tokom, i druženje nakon, e treba doživjeti.

  Međutim, Đir 2017 je trka van konkurencije. Prvo taj uragan, ogromna kišurina i na kraju snijeg! E to je trebalo doživjeti, pa ko je kakvu ulogu izabrao: trčeći, iza aparata, u organizaciji, za šporetom kada nema struje (nahraniti bezmalo 100 duša!), volanom i vitlom…

  Potražite galerije na Facebook stranicama Orjen outdoor i vidimo se i na Điru 2018!

  18
  1

Ostavite komentar

*

code