Orjenski đir uvršten u Međunarodnu trail asocijaciju

Orjenski đir uvršten u Međunarodnu trail asocijaciju

1
Podijeli

Planinska trka Orjenski đir uvrštena je u kalendar najveće svjetske trail organizacije ITRA Internacional Trailrunning Association (Međunarodna trail asocijacija), koja će od ove godine Orjenski đir bodovati sa 2 ITRA boda. Trka se kao predlog svim trkačima nalazi i na zvaničnom sajtu te svjetske asocijacije.

– Velika je stvar što su dobijena čak 2 ITRA boda za ovu stazu. Nije lako da neka trka od 28 km dobije dva boda, obično toliko bodova dobijaju trke od 50-ak ili 60-ak km. Napomenućemo da na Fruškogorskom maratonu 2 ITRA boda ima trka na stazi dužine oko 55 km. To najbolje govori koliko je staza Orjenskog Đira zahtevna, a ujedno i privlačna svima koji se bave ovim sprtom – kazao je Saša Kulinović iz NVO Orjen Outdoor.

Picerija i restoran

Obavještenje je zatim stiglo i od UTMB® (Ultra-Trail du Mont-Blanc), nezvaničnog svjetskog prvenstva u trail trčanju, ali i najveće i najposjećenije trke ovog tipa u svijetu, da će iste bodove priznati kao kvalifikacione, jer je za učešće na tom takmičenju potrebno sakupiti određeni broj bodova. Pored toga, dobijeno je i odobrenje za korišćenje logoa najveće trail trke na svijetu.

– Ovim postajemo prva crnogorska trail trka koju su priznale ITRA i UTMB®. Ovo je pored velike časti i velika obaveza za nas i nadamo se da ćemo opravdati povjerenje. Mi kao organizatori NVO Orjen Outdoor i AK Niskogorci, uz pokroviteljstvo Turističke organizacije Herceg Novi i sponzorstvo Lazure Marina & Hotels, obećavamo da ćemo dati sve os sebe da napravimo trku svjetskog renomea na Orjenu – kazao je Kulinović

Ambasadorka trke je neprikosnovena pobjednica Đira, i najbolja crnogorska trail trkačica Miluša Vetrić Bošković, pored nje organizatori očekuju sve najbolje trkače iz regiona, a kako je trku priznala ITRA, nadaju se i učesnicima sa mnogo šireg prostora.

Detalji trke nalaze se na sajtu: https://orjenskidjir.wordpress.com/, dok se zainteresovani mogu prijaviti na: https://www.stotinka.hr/hrv/dogadjaj/466

Trka u zaleđu Herceg Novog,  u orjesnkom masivu, poznata kao Orjenski đir, biće ove godine organizovana treći put, 7. oktobra.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code