Početna Promo Orkestar bez granica u Porto Montenegru

Orkestar bez granica u Porto Montenegru

0

No border orchestra (Orkestar bez granica) nastupiće pod dirigentskom palicom Premila Petrovića, u nedjelju, 28. jula na bazenu Jahting kluba Porto Montenegro u 21:00h – njihov Berghaind inspiration, inspirisan elektronskom muzikom, poslednji je koncert ovogodišnjih XVIII Don Brankovih dana muzike na Međunarodnom festivalu KotorArt.

Orkestar bez granica je simfonijski orkestar sastavljen od vrhunskih muzičara Zapadnog Balkana. Ustanovljen u Beogradu i u Berlinu, kao nevladina organizacija s ciljem da inicira pozitivni društveni razvoj kroz snagu pomirenja i kreativnu saradnju, izrastao je iz želje da se stvori regionalni prekogranični simfonijski orkestar koji pruža najviši umjetnički kvalitet i poziva na novu vrstu komunikacije.

Tokom šest godina rada Orkestar je nastupio na vodećim festivalima Balkanskog regiona, kao i na manifestaciji Festwochen u Beču, Kunstenfestivaldesarts u Briselu, Jesenjem festivalu u Parizu, Operadagen u Roterdamu, zatim u Marseju, Brisbenu, Kvangdžuu, Londonu, Hamburgu, Berlinu, Atini, Lisabonu. Počivajući na dvije osnove – muzici i društvu, Orkestar uspješno podstiče muzičku izuzetnost i društvenu osviješćenost.

Tražeći načine dekonstrukcije i transformacije društvene zajednice, zagovarajući pozitivne promjene da društvo bude inkluzivnije, interkulturalnije, otvorenije i demokratsko više nego što trenutno jeste, Orkestar služi kao platforma za prevalizaženje nacionalizma, rasizma, ksenofobije, homofobije i krvavog nasljeđa prošlosti u regionu Zapadnog Balkana, pa i šire. Godine 2018. započeo je svoju godišnju balkansku sezonu širenjem muzike i svojih poruka.

Premil Petrović, inicijator, šef-dirigent i umjetnički direktor Orkestra bez granica, s kojim je 2015. godine snimio album za Izdavačku kuću Universal Music – Dojče Gramofon. Diplomirao je dirigovanje na Visokoj školi za muziku Hans Ajsler u Berlinu, u klasi prof. Vinfrida Milera. Godine 1996. osnovao je u Beogradu muzičko pozorište Cinema REX. Njegov repertoar uključuje interpretacije stare muzike, opere i simfonije klasicizma i romantizma, kao i premijere savremene muzike. Premijerno je dirigovao opere Isidore Žebeljan, jedne od najistaknutijih savremenih srpskih kompozitora.

Često diriguje u eksperimentalnim muzičkim pozorištima, poput produkcije Šenbergovog Pjeroa mjesečara, u režiji Brusa Labrusa, za čiji je film, pod istim nazivom, snimio drugo izvođenje. Godine 2014. sarađivao je s rediteljem Bretom Bejlijem na postkolonijalnoj produkciji Verdijeve opere Makbet, u aranžmanu Fabricija Kasola u Kejptaunu, koja je zatim prikazana na najznačajnijim evropskim festivalima.

Dirigovao je u Vankuverskoj i Filadelfijskoj operi, Pozorištu Kolon u Buenos Ajresu, zatim Filharmonijskim orkestrom Kejptauna, Oklandskim filharmonijskim orkestrom i brojnim evropskim orkestrima. Dobitnik je Nagrade Hans Ajsler za interpretaciju savremene muzike.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code