Početna Društvo OŠ “Dašo Pavičić” nastavila saradnju sa školom „Franc Prešern“ iz Kranja

OŠ “Dašo Pavičić” nastavila saradnju sa školom „Franc Prešern“ iz Kranja

5

Afirmisanje nadarenih učenika, razmjena iskustava nastavnog kadra i uključivanje u projekat Evropsko selo nove su smjernice saradnje između OŠ “Dašo Pavičić” i OŠ “Franc Prešern” iz Kranja.

Kako je saopšteno iz najveće osnove škole u hercrgnovskoj opštini, u periodu od 6. do 11. maja učenici i zapoleni bili su gosti škole u Kranju, čime je nastavljena uspješna saradnja dvije obrazovne ustanove.

– U sklopu posjete školi u Kranju, naši domaćini, omogućili su nam posjetu Evropskoj kući u Ljubljani. Glavna informatorka Evropske kuće nam je priredila jednočasovno predavanje o EU. Kroz interaktivno učešće naših učenika provjereno je njihovo znanje o EU. Odgovorili su na veliki broj pitanja i time pokazali zavidno znanje o istoriji i funkcionisanju institucija EU – navode iz škole.

Nakon posjete Evropskoj kući delegacija iz OŠ “Dašo Pavičić” obišla je ambasadu Crne Gore u Ljubljani, gdje ih je primio ambasador Vujica Lazović. Učenici su naučili koja je uloga diplomatskih predstavništava. Dan su završili obilaskom glavnog grada Slovenije.

U okviru posjete učenici su bili učesnici projekta “Evropsko selo”, gdje su se zajedno sa drugarima iz OŠ “Franc Prešern” i “Ivo Andrić” predstavili španskom pjesmom „Alvero Soler Sofija“3.

Tema projekta bila je umjetnost Luksemburga, Španije i Ruminije. Učestvovao je 21 učenik iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Na standovima su bili izloženi radovi na datu temu. Svečanosti je prisustvovao rumunski veleposlanik Anton Niculescu. U okviru ovog projekta ljubazni domaćini su upriličili obilazak turističkih poznatih centara Bled, Kranjska gora i Planica.

Učenici su bili gosti OŠ “Franc Prešern” na nastavi, a domaćini su priredili i ručak u školskoj menzi. Direktor Branislav Krečković prisustvovao je sjednici na kojoj je donešen godišnji plan rada škole.

Petog dana boravka u Sloveniji učenici iz Herceg Novog nagrađeni su izletom u Veronu.

5 Komentari

 1. Ove saradnje sa svojim programima najvise sluze kao pokrice za putovanja i provod.Ali neka i nastavnici nesto vide,kako bi drugacije? Djecu ce povesti roditelji, a ko ce njih ? Samo, malo bi se trebalo posvetiti i radu u skoli,od cega ce imati koristi preko hiljadu ucenika, a ne raditi u interesu malih grupica. (sada nadarenih jer je to trenutni trend).Ali , ovo je lakse , ljepse i unosnije, mora se priznati !

  13
  4
 2. Treba ljude pustiti da putuju,inace su direktori nepotrebni u skolama u raznim pogledima. Iz Slovenije mozda i donesu neko pozitivno iskustvo.

  • Dzaba tudje iskustvo, kad ga ne znas primjeniti. Zanimljivo je da se prisustvovalo sjednici gdje se donosi godisnji plan skole . Za koju godinu? To se obicno radi u septembru za tekucu godinu.

   4
   1
 3. Zato eskurzije i izleti kostaju koliko kostaju , pa mora da se ugrade i ova i druga putovanja nastavnog kadra autobusima (mnogo kvalitetnijima) u cijenu onoga sto roditelji placaju.
  Blago nama sa ovim Ministrom prosvjete i njegovim drugarima

  13
  9
  • Kad bi se svi u drzavni ugradjivali kao sto se ugradjuju nastavnici i direktori skooolaa, iihhh, pa Crna Gora bi cvjetala… Tako to kod nas funkcioniše.. Davno je narod rekao-Nije lopov onaj koji krade milione vec onaj koji ukrade cokoladicu, 5 eura, 100eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code