Osiguranje plovila je obavezno

Osiguranje plovila je obavezno

0
Podijeli

Na primorju je osjetno povećan broj plovnih objekata, pa iz Udruženja Nacionalni Biro Osiguravača upozoravaju njihove vlasnike i korisnike da je osiguranje plovila zakonska obaveza. Jer, s prometom neminovno raste i mogućnost nastanka pomorskih nezgoda.

– Uz adekvatno osiguranje, moguće je značajno ublažiti posljedice tih nezgoda – saopštavaju iz Udruženja i objašnjavaju da postoje  dvije osnovne vrste osiguranja – obavezno  osiguranje od odgovornosti prilikom upotrebe plovila i dobrovoljno kasko osiguranje plovila.

Picerija i restoran

Polisa obaveznog osiguranja pokriva štetu koja je prouzrokovana trećim licima upotrebom plovnog objekta a, sa druge strane, šteta koja nastane na samom plovnom objektu pokrivena je polisom kasko osiguranja.

Prema riječima izvršnog direktora Udruženja Nacionalni Biro Osiguravača Crne Gore, Borisa Šabana, svi plovni objekti registrovani u Crnoj Gori moraju imati polisu obaveznog osiguranja odgovornosti iz upotrebe plovila.

– Ovo osiguranje je obavezno i za vlasnike inostranih plovnih objekta koji ulaze u teritorijalne vode Crne Gore koji su, u slučaju da nemaju odgovarajuće pokriće, dužni da zaključe polisu osiguranja za štete koje mogu nanijeti trećim osobama zbog smrti, tjelesne povrede ili narušavanja zdravlja, kod nekog od crnogorskih društava za osiguranje – navodi Šaban.

Zakon predviđa da polise pokrivaju odgovornost za štete pričinjene trećim licima do limita od 50.000€ za motorne čamce, do 200.000€ za glisere i skutere, do 800.000€ za jahte, dok limit za brodove iznosi između 100.000€ i 500.000€, zavisno od njihove veličine.

– Za razliku od motornih vozila, gdje obavezno osiguranje pokriva štete koje se upotrebom vozila pričine i na imovini i na licima, kod plovila obavezno osiguranje pokriva isključivo nematerijanu štetu koju pretrpe ostećena lica usljed smrti, tjelesne povrede ili narušavanja zdravlja. Nepoštovanje zakonskih odredbi i izostanak odgovarajućeg osiguravajuceg pokrića može dovesti do značajnih negativnih posljedica po imovinu vlasnika odnosno korisnika neosiguranog plovila. Tako, u slučaju da je šteta prouzrokovana upotrebom neosiguranog plovila, isplata naknade oštećenom licu se, inicijalno, obavlja iz sredstava Garantnog fonda, nakon čega se kompletan iznos isplaćene štete sa pripadajućim troškovima potražuje od lica odgovornog za izazivanje nezgode, u redovnom ili sudskom postupku – zaključuje Šaban.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code