Početna Kultura Osmislite mural koji će krasiti Herceg Novi

Osmislite mural koji će krasiti Herceg Novi

7

Na ovogodišnjem izdanju Street art festivala tri lokacije u Herceg Novom biće oplemenjene muralima. Likovna, umjetnička rješenja biraju se na Konkursu koji je danas objavio Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, a tokom septembra će biti oslikana na javnim površinama.

Kako je saopšteno iz Press službe, tema konkursa za izradu likovnog rješenja murala je „Staze, lica, predjeli“. Iz Sekretarijata pozivaju stručna lica iz oblasti umjetnosti, pojedince i umjetničke grupe koji imaju najmanje tri izvedena murala, da osmisle rješenje i prijave se najkasnije do 15. maja. Posebno su dobrodošli radovi koji estetski odgovoraju i oslikavaju kontekst grada i lokalne zajednice.

Picerija i restoran

– Mislimo da je april pravo vrijeme za početak konkursa, kako bi studenti likovnih akademija i umjetničkih fakulteta mogli da se prijave. Konkurs će biti otvoren do 15. maja i uvjerena sam da ćemo dobiti dobra, kvalitetna rješenja, a sve kako bi u septembru imali bogatu galeriju na otvorenom – kazala je sekretarka za kulturu i obrazovanje, Ana Zambelić Pištalo.

Prijava na konkurs podnosi se Sekretarijatu za kulturu i obrazovanje, a o dostavljenim rješenjima odlučivaće komisija sastavljena od tri stručnjaka iz oblasti umjetničkog stvaralaštva.

Tri najbolja rada biće nagrađena novčanim nagradama, a autorima će organizatori obezbijediti materijal za oslikavanje murala na predviđenim lokacijama, tokom trajanja Street art festivala u septembru.

Namjera je da ovogodišnji Street art festival bude međunarodnog karaktera, najavljuje Zambelić Pištalo.

– U toku su razgovori sa organizatorima sličnih festivala u Helsinkiju, Finska i Esterežu, Portugal. Nadam se da ćemo dogovoriti učešće, čime će Street art festival imati međunarodni karakter, dobiće na kvalitetu i okupiti veći broj kreativnih ljudi – kaže sekretarka za kulturu i obrazovanje.

Cilj Street art festivala je oplemenjivanje javnih prostora i promocija grada kao mjesta ugodnog življenja, uz istovremenu afirmaciju savremenih formi umjetnosti. Ove godine biće održano treće izdanje, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i obrazovanje.

Festival je osmišljen kao organizovano oslikavanje murala na hercegnovskim zidovima, a prošlogodišnje izdanje prošireno je predstavljanjem rada finske umjetnice Sini Kunnas, organizovanjem radionice za djecu i uspostavljanjem saradnje sa Hercegnovskim strip festivalom koja će biti nastavljena.

Kompletan tekst Kokursa nalazi se na linku, na web stranici Opštine Herceg Novi.

7 Komentari

 1. Mediteranski gradovi uglavnom nemaju potrebe za muralima. Murali razbijaju sivilo i hladnocu kontinentalnih velegradskih sredina, ovdje gdje sve bukti od boja, neba i.mora potpuno si izlisni

  18
  4
  • Naravno da ste u pravu,i uraditi ovdje neku dekoraciju je jako teško jer imate konkurenciju kamena, neba,mora. .Da bi zadovoljila mora biti nešto lucidno i savršeno izvedeno sa posebnim materijalima i savršenom tehnikom.Inače naravno poistaje jeftini kič i strašno narušava izgled grada. I još nešto ,važno ,razmislite ,da li biste završili u zatvoru da uradite mural u DUBROVNIKU.

   4
   2
   • Vi ne znate šta pričate,i očito je freska nešto što nikada niste vidjeli.Najveći umjetnici svijeta su radili freske ,Leonardo ,Mikelandjelo, Rafaelo, Veroneze,Tiepolo itd.Uh ovo boli ,koja ignorancija.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code