Osmjesi djece i omladine govore da im prija boravak u novom Dnevnom...

Osmjesi djece i omladine govore da im prija boravak u novom Dnevnom centru na Toploj

3
Podijeli

Uprkos što su nove prostorije hercegnovskog Dnevnog centra na uzvišenju, pa nedostaje blizina šetališta i lakša saobraćajna komunikacija koju je imao stari prostor u Igalu, djeca i omladina sa teškoćama u razvoju zadovoljni su adaptiranim zdanjem na Toploj II.

Tu su od aprila, privremeno na dvije godine, dok se ne izgradi novi Dnevni centar. Toliko važi ugovor o zakupu prostora između Vladimira Stanišića, vlasnika zgrade, NVO Meritum i Opštine Herceg Novi.

Picerija i restoran

Ova NVO je preuzela obavezu opremanja prostora i plaćenje mjesečne zakupnine, dok Opština snosi troškove komunalija i struje. Prostor može da primi 14 korisnika i prema riječima direktorice ove javne ustanove, Dragice Kosić, osoblje nastoji da nedostatke lokacije nadomjesti dobrom uslugom i organizacijom:

– Dan i dalje provodimo radeći po grupama. Nakon jutarnjih dnevnih aktivnosti trudimo se da svaki lijep dan iskoristimo, da djecu izvedemo u šetnju, da ih prevezemo novim kombijem u Igalo, gdje smo i ranije bili, kako bismo iskoristili dan kao vid njihovih rekreativnih aktivnosti, koje im jako prijaju – kazala je ona.

Rad u grupama

Koriscnici Dnevnog centra podjeljeni su u tri grupe: cerebaralne paralize, kombinovanih smetnji i grupa autizma. Svaka je smještena u posebnoj prostoriji, adaptiranoj za te korisnike.
Iako su prostorije na Toploj II, na brdu, zaposleni u Centru nastoje da svima, posebno grupi cerebralne paralize gdje je četvero nepokretne i dvoje teže pokretne djece, obezbjede sve uslove za što kvalitetniji boravak.

Svima je teško pala promjena sredine, navodi Dragica Kosić, promjenili su ritam dnevnih aktivnosti, ali i dalje su, ipak, dva puta dveno u Sportskoj sali u Igalu, odlaze u šetnje i na izlete.

– Ono što je nama najvažnije, dokle god vidimo osmjehe na licima ove djece, dokle god su oni zadovoljni, mi ćemo znati da smo na pravom putu i da radimo sa njima prave stvari. Osmjeh korisnika je ono što govori da li su oni zadovoljni ili nisu – kazala je Kosić.

I sami smo se uvjerili da su djeca i omladina sa teškoćama u razvoju zadovoljni. Prostorije koje koriste su funkcionalne, prostrane, osvjetljene, prijatne. U komunikaciji sa njima shvatili smo koliko im zapravo znači boravak u Centru. Dobrodošlicu nam je poželio Džemo, koji je sa velikim osmjehom, na svoj način kazao da je srećan u novim prostorijama.

Korisnici učestvuju u aktivnostima u samom Centru i ne gube na životnoj rutini, već napreduju i svakodnevno rade, objašnjava Kosić. Angažovani su najčešće oko postavljanja i raspremanja stolova nakon obroka ili iznošenja otpada na kontejnere, ali i uče poslove koje mogu primjenjivati u svojim domovima, kako bi očuvali osnovne životne vještine. A najvažniji aspekt boravka u Centru je njihova socijalizacija.

Redovni obroci, dan ispunjen aktivnostima, terapijama…

Radni dan u Centru korisnicima počinje oko 9 časova. Pri dolasku u Centar dječak koji je u kolicima odmah odlazi na fizikalne terapije u prostoriju namjenjenu baš za to, drugi idu u svoje sobe po grupama. U 9:30 je doručak.

– Zakon i pravilnik nam nalažu da moramo djeci obezbjediti jedan obrok. Od početka smo krenuli sa praksom da djeca imaju doručak, užinu i ručak. I sada smo zadržali isti način brige o njima, mada nam je finansijski jako teško, jer sve je manje donacija i pomoći. Do kada ćemo moći tako izdržati vidjećemo – navodi Kosić.

Nakon doručka korisnici počinju radne aktivnosti po grupama. Jedna grupa obično izlazi u šetnju, druga ostaje u prostorijama u kojima stručna lica rade sa njima. Svaki korisnik ima i svoj individualni plan rada, koji je odredio Centar za socijalni rad.
Sekretarica u Dnevnom centru, pravnica Suzana Tomanović potvrdila nam je da su korisnici Dnevnog centra zadovoljni boravkom u novim prostorijama, jer je svaki minut njihovg boravka isplaniran.

– Ovu djecu ne treba žaliti, jer oni su radosni i zadovoljni. Oni svaki dan dolaze s osmjehom. Pored sve muke, meni je toliko drago kada vidim da oni srećni dođu i srećni odu i to je ono što je najvažnije. Ali kad dođu uplakani, nervozni, nesrećni, odmah znam da nešto ne valja – kazala je Tomanović.

Dnevni centar trenutno broji 11 zaposlenih, od kojih je četvoro na bolovanjima, ali projektom koji se realizuje u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje angažovane su dvije medicinske sestre i jedan vozač, pa se nedostatak zaposlenih ne osjeća.

Prostorije na Toploj II korisnicima i zaposlenima su na raspolaganju do aprila 2019. godine, nakon čega će morati da traže novo rješenje. Projekat za Dnevni centar u Sutorini je gotov, lokacija obezbjeđena, jedino nedostaju finansijska sredstva da gradnja krene. Osoblje i korisnici ne gube nadu da će konačno dobiti trajni krov nad glavom.

3 Komentari

  1. Sva cast na odabiru mlade fizioterapeutkinje,djeca su mnogo Veselin’s od Kada se ova djevojka radi sa njima. Svak cast jos jednom I Samo naprijed.

  2. Dobar tekst,istina je to sto se navodi u tekstu
    Više brige o ovoj i starijoj populaciji treba da pruže roditelji kroz dalju obuku,vaspitaci,zaposleni i opštinski i državni činovnici,s obzirom na posebne i individualne potrebe ovih ljudi

    7
    1

Ostavite komentar

*

code