OSNIVA SE EKOLOŠKO DRUŠTVO BIJELE – BRODOGRADILIŠTE U FOKUSU – OD GRITA...

OSNIVA SE EKOLOŠKO DRUŠTVO BIJELE – BRODOGRADILIŠTE U FOKUSU – OD GRITA OPASNIJA PLASTIKA I STAKLENA VUNA

161
0
Podijeli

Slijedeći podršku građana Bijele za čistiju i zdraviju životnu sredinu ovog mjesta inicirano je osnivanje Ekološkog društva Bijela, a osnivačka Skupština je najavljena večeras u Domu kulture u Bijeloj.

– Brodoremont u Jadranskom brodogradilištu u posljednjim decenijama, sa aspekta ekologije dostigao je kritičnu tačku neodrživosti – kažu pokretači ideje.
Loša je praksa upravljanja i primjene odgovarajuće tehnologije, pa je evidentno prekomjerno rasipanje grita, zagađivanje mora i šireg okolnog prostora, prekomjerna buka. To ovu lokaciju tretira kao jednu od najvećih ekoloških crnih tačaka u Crnoj Gori, navodi jedan od inicijatora, Luka Vulović.
On za Radio Jadran priča da je inicijativu o formiranju Ekološkog društva do sada potpisalo 506 mještana. Jedini cilj je “borba” za ekološki zdravije okruženje. Priznaje i da pokretanje inicijative djelimično ima veze sa “prekompovanjem” osnovne djelatnosti u JB Bijela, koje bi u nekom budućem periodu trebalo da se bavi remontom jahti i mega jahti.
“Nama uopšte nije bitno ko će preuzeti kompaniju, Italijani ili bilo ko drugi i koliko će to biti plaćeno. Nas interesuje ekološki program. Ako bi grit zamijenila plastika ili staklena vuna, onda bi to bilo mnogo opasnije po zdravlje ljudi nego što je sada” – ističe Vulović.
Kad se kaže “jahta”, to automatski asocira na “slatku priču” vrijednosti 20 miliona i više, ali ako se ta jahta remontuje, ona u sebi ima plastiku i staklenu vunu, i to “nama direktno sve ide u pjate i pluća”, tvrdi Vulović. Zato će ekolozi Bijele podržati sve aktivnosti u Brodogradilištu koje su ekološki čiste.
– U svakom trenutku procesa privatizacije željeli bismo da budemo informisani isključivo sa aspekta ekologije. Mi imamo na nekoliko lokacija šut 6 mjeseci, ispred škole 45 dana, pored moje kuće 15 dana, a taj šut u Baošićima ne smije da zanoći”.
Izvršni direktor JB Bijela, Petar Tušup, povodom formiranja ove NVO i njihovih aktivnosti, kazao nam je da o njima nije obaviješten, ali smatra da je svaka dobronamjerna inicijativa dobrodošla. O eventualnoj mogućnosti njihovog uključivanja u ekološki aspekt privatizacije Brodogradilišta, odluku bi donio Savjet za privatizaciju.
Tušup je podsjetio da tokom čitavog procesa privatizacije Brodogradilišta, koji još traje od budućeg vlasnika se prioritetno traži poštovanje najviših ekoloških standarda koji se primjenjuju u EU.

Picerija i restoran

Ovo društvo, odnosno NVO “Aria Adriatik” Bijela oganizovće i sastanak sa JP Morsko dobro na kojem će razgovarati o stanju javnih i privatnih mula, mandraća, eliminaciji nestručno i stihijski postavljenih bova i pokrenuće inicijativu za izgradnju mjesne marine za vezove čamaca i manjih brodica.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code