Početna Društvo Na Luštici osnovan pravoslavni Moto klub Ostrog

Na Luštici osnovan pravoslavni Moto klub Ostrog

0

U crkvi Svetog apostola Petra i Pavla na Luštici osnovan je danas pravoslavni Moto Klub Ostrog. Članovi su iz Herceg Novog, Tivta, Grblja, kao i iz Srbije, Kule i Požege.

Osnivač i idejni tvorac je Dušan Tadić, vokal i frontmen hercegnovskog benda Castenuovo, član nekoliko crkvenih horova u Boki. Tu su još: Vojislav Poprzan, kao i Borko Dimitrijević Alamunja iz Požege, Savo Krgović iz Herceg Novog, Goran Tadić Žuti, Nikola Martinović, Veliša Đuričić, Đorđe Bukejlović iz Kule, Ilija Vuksanović.

Picerija i restoran

Počasni članovi kluba su Vlado Radović iz Kule i Vojislav Vojo Poprzan iz Francuske.

– Ideja da se osnuje klub nastala je prije nešto više od godinu. S obzirom da sebe nisam pronalazio u ponuđenim moto klubovima po Crnoj Gori, riješio sam da osnujem nesto potpuno drugo. Dugo godina pjevam u crkvenim horovima, Srpskom pjevačkom društvu Jedinstvo iz Kotora, horu Svetog Save iz Herceg Novog, kao i horu Svetog Vasilija Ostroškog. Odlučio sam se da klub koji ću formirati bude blizak pravoslavlju, crkvi i nosi ime nekog sveca ili svetog mjesta – kaže nam Tadić.

Savjetujući se sa parohom luštičkim, jerejom Nikolom Urdešićem, klub je dobio naziv Ostrog, uz blagoslov mitropolita Amfilohija, priča dalje Dušan Duje Tadić:

– Smatrao sam da moram dobiti zvanični blagoslov mitropolita da bi ovako nešto uopšte i započeo. Blagoslov u pisanoj formi sam dobio 22.02.2019. da se klub zove pravoslavni moto klub Ostrog, te da slava kluba bude Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški. Kao duhovnik kluba imenovan je otac Nikola. Na našim lentama koje nosimo na leđima piše Bratstvo-Ćast-Slava – ističe Tadić.

Klub zvanično nije crkvena organizacija niti ga finansira crkva, ali crkvenost je njegova suština, objašnjava Tadić:

-Mi smo tu za sve potrebe crkve, kao što je bilo i da naši motoristi čuvaju krstionicu na Prevlaci. Takodje, klub će biti i humanitarnog karaktera kroz razne manifestacije i hodočašća u budućnosti. Svi naši članovi su obrazovani i uspješni ljudi – naglašava on.