Početna Društvo Osnovci iz Zelenike učili “Najveću lekciju na svijetu”

Osnovci iz Zelenike učili “Najveću lekciju na svijetu”

0

U OŠ Ilija Kišić u Zelenici prvi čas bio je posvećen “Najvećoj lekciji na svijetu”, koja se organizuje širom svijeta radi upoznavanja djece i mladih sa ciljevima održivog razvoja.

– Kroz  inicijativu obilježavanja „Najveće lekcije na svijetu“ želimo da podignemo svijest kako kod učenika, tako i nastavnika o značaju ciljeva održivog razvoja. Zato osnovci, kroz literarne, likovne, kreativne radionice i sportske aktivnosti, s osvrtom na zdrave stilove života poručuju: “Mladi sada imaju riječ!“- navodi pedagoškinja, Vjera Niković.

Održivi razvoj je dugoročni koncept koji ukazuje na potrebu stvaranja uravnoteženog odnosa između tri naizgled suprostavljena područja koja u budućnosti moraju osigurati ekološku odgovornost, ekonomsku dobit i društvo jednakih mogućnosti. Socijalna komponenta ( sloboda, sigurnost, stabilnost, zdravlje, jednaka prava, solidarnost, održanje kulturne različitosti ) pojavljuje se, sa sasvim novim izazovima, principima i praksama pravedne raspodjele, podsjeća ona.

Stoga je obrazovanje preduslov za postizanje održivog razvoja, čiji su ciljevi osnova najvećeg razvojnog plana u istoriji po imenu Agenda održivog razvoja do 2030.

– Riječ je o ambicioznom planu koji su usvojili lideri 193 zemlje članice UN, kojim se predviđa izgradnja boljeg i pravednijeg svijeta u kojem će svako dijete ići u školu, u kojem će glad i siromaštvo biti iskorijenjeni, muškarci i žene imati jednake šanse, globalno zagrijavanje neće ugrožavati našu budućnost, a resursi će se mudro koristiti- ističe Niković.

Prema Konvenciji UN o pravima djeteta, čiji se trideseti rođendan slavi ove godine, djeca imaju pravo da kažu što misle o stvarima koje ih se tiču.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code