OSOBAMA SA INVALIDITETOM TREBA VIŠE BRIGE

OSOBAMA SA INVALIDITETOM TREBA VIŠE BRIGE

150
0
Podijeli

U Crnoj Gori i svijetu obilježava se Svjetski dan osoba sa invaliditetom. U našoj državi ih je oko 60 hiljada, dok u svijetu živi oko 600 miliona invalidnih lica.

Osobe sa invaliditetom potrebno je više uključivati u sve socijalne, ekonomske političke ali i druge aspekte života, jer se na tome jako malo radi, kaže nam predsjednica Udruženja djece sa posebnim potrebama „Zrak Sunca” iz Herceg Novog, Ljilja Krstić. Ona naglašava da se osobe sa invaliditetom nedovoljno integrišu u životne tokove, a kao glavnu prepreku Krstićka smatra upravo ljudski faktor.
„Ja sam odavno rekla, da nema ljudskih barijera sve ostale barijere bi pale. Kamen spoticanja je nerazumijevanje i to je ono što je najgore”.
Arhitektonske barijere, tj nepristupačni prilazi institucijama i ostalim objektima u gradu i dalje stvaraju ključne nevolje za osobe sa invaliditetom. Pri tom veoma je nizak nivo svijesti građana o tome da su i osobama sa invaliditetom neophodni socijalizacija, pažnja i jednaka zastupljenost u društvenom životu.
„Neke promjene nabolje u našoj lokalnoj zajednici nisu se desile. Da su osobe sa invaliditetom nešto značajno i dobile – nisu. Mi i kada ukažemo na problem, ali i njegovo moguće rješenje – to samo ostane mrtvo slovo na papiru” – tvrdi Krstićka.
Članovi NVO Zrak Sunca i ove godine povodom obilježavanja međunarodnog dana osoba sa invaliditetom prirediće u starom dijelu Instituta Igalo zabavni program pod imenom „Pravo na život dostojan čovjeka”. To je već tradicionalna manifestacija koja se organizuje u saradnji sa Institutom dr Simo Milošević. Cilj je širiti prijateljstvo i zbližavanje uz moto „budimo jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih”.
„U programu će pored djece iz udruženja „Zrak sunca” učestvovati i članovi Udruženja za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju iz Nikšića, ruski Kulturni centar sa baletom „Labudovo jezero”, Novljanka Milica Kaluđerović uz gitar duo „Providenca”, kao i klapa „Stari kapetan”.
Program će biti upriličen u restoranu Instituta na prvom spratu u 17 h.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code