Početna Društvo Ostavite pušenje uz podršku Savjetovališta za bolesti zavisnosti KLA “Zdravlje”

Ostavite pušenje uz podršku Savjetovališta za bolesti zavisnosti KLA “Zdravlje”

2

Pušenje je, poput narkomanije, alkoholizma, tabletomanije ili nehemijskih adikcija, bolest zavisnosti. Udisanjem dima djelimično sagorene cigarete pored unošenja nikotina pušač u pluća uvlači još oko 100 različitih supstanci koje štete ljudskom zdravlju.

Na to ukazuje neuropsihijatar dr Zlatko Stojović, koji je priredio predavanje o ovoj vrsti zavisnosti u prostorijama Savjetovališta KLA “Zdravlje” u Meljinama.

Picerija i restoran

U duvanskom dimu nalaze se ugljen monoksid, cink, katran i mnoga druga veoma štetna hemijska jedinjenja, koja izazivaju karcinome i razne bolesti. Samo 3-5% ljudi koji samostalno pokušaju da ostave pušenje u tome uspijevaju, jer za to je potrebna stručna pomoć, navodi dr Stojović.

– Da bi se neko izliječio od pušenja, treba da donese čvrstu odluku i fiksira neki datum. Prethodno bi trebalo da se posavjetuje sa nama u Savjetovalištu, jer nekada je pušenje posljedica psihičkih smetnji, a nekada se to dešava poslije duge bolesti. U svakom slučaju, za metod odvikavanja prvo moraju postojati čvrsta volja i odluka onoga koji hoće da se liječi – ističe on.

Liječenje uključuje tri vrste lijekova, od kojih se jedna odnosi na zamjenu nikotina, naredni lijek je tabeks, sredstvo koje treba da korisniku ogadi duvan, a treća vrsta lijekova su anksinoitici i antidepresivi.

– Poznato je da 3 sedmice traje apstinencijalna kriza, po prekidu pušenja, kada se javljaju uznemirenost, znojenje, drhtanje, nerapsoloženje. Da bi se to riješlo, dajemo sredstva koja se zovu anksinoitici i antidepresivi. Tek u kombinaciji tih sredstava pacijent je u stanju da se riješi ovisnosti – tvrdi dr Stojović.

On je pozvao sve zainteresovanje koji žele da se oslobode pušenja ili neke druge bolesti zavisnosti da posjete Savjetovalište, koje je otvoreno četvrtkom od 17 časova.

U Savjetovalištu su pokrenuli kurs za odvikavanje od pušenja i garantuju da će svi pušači koji imaju čvrstu volju da prestanu da konzumiraju duvan, uz pomoć ljekova i stručne pomoći.

Savjetovališe nakon reaktivacije polako raste

Za samo 3 i po mjeseca od reaktivacije u Savjetovalištu je sproveden je niz aktivnosti na prevenciji, liječenju i rehabilitaciji zavisnika. Rehabilitovani su neki od ranijih članova, istakao je predsjdnik Upravnog odbora, Ranko Kišić.

– Registrovali smo i sedam novih ovisnika sa kojima redovno obavljamo grupnu i pojedinačnu psihoterapiju četvrtkom u 17 h u našim prostorijama u Meljinama – navodi on.

Savjetovalište posjećuje i 10 novih alkoholičara, a u program rehablitacije vraćeno je njih 20 ranije liječenih. U procesu odvikavanja od pušenja trenutno je 10 pacijenata.

Stojović je kazao da savjetovalište funkcionište uz pomoć Opštine Herceg Novi, ali apeluje na sve organizacije da pomognu, jer brojne aktivnosti iziskuju velika sredstva, pa je pitanje održivosti rada.

On je ponovio da opasnost ne prijeti samo od hemijskih zavisnosti, već i od bihevijoralnih (zavisnost ponašanja), poput kockanja, prejedanja, prekomjernog korišćenja interenta, video igrica, televizije i slično.

2 Komentari

  1. Uz dužno poštovanje, nije rečena jedna bitna stvar, a to je da je za odvikavanje od pušenja, najbitnija volja, odnosno i da se i bez lijekova, a uz malo jaču volju(što ipak nije svakome lako), duvan može ostaviti!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code