Početna Oko nas Kotor Oštećenim porodicama u požaru u Kotoru, na Lovanji, Opština Tivat i Crveni...

Oštećenim porodicama u požaru u Kotoru, na Lovanji, Opština Tivat i Crveni krst uručili pomoć

2

Interventna pomoć Opštine Tivat i OO Crvenog krsta porodicama koje su pretrpjele štetu u požaru na Lovanji u Kotoru, uručena je još juče tokom dana u prostorijama Crvenog krsta Tivat. Sekretar Crvenog krsta Duško Božović saopštio je da je obezbijeđena pomoć za pet porodica sa 32 djece i 10 odraslih.

Obezbijeđene su namirnice, higijenske potrepštine, polovna odjeća, obuća, jakne, podloške za spavanje, ćebad, madraci, posteljina, hrana i potrepštine za bebe i slično, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Pomoć je do porodica dopremio predsjednik Udruženja Egipćana Tivta Džafer Brahimi, koji je posljednja dva dana u stalnoj komunikaciji sa oštećenim porodicama i obilazio je teren sa predstavnicima državnih i opštinskih službi.

Sekretarka za mlade, sport i socijalna pitanja Darka Ognjanović istakla je spremnost Opštine Tivat da pomogne:

– Bez obzira na činjenicu da se radi o porodicama koje dolaze sa teritorije Opštine Kotor, budući da je riječ o teškoj situaciji i velikom broju djece, sasvim je prirodno i normalno da pomoć obezbijede i Opština Tivat i Crveni krst. Opština Tivat, inače, za Rome i Egipćane sa Lovanje već obezbjeđuje prevoz za školsku djecu. Nama je, bez obzira na to što dolaze sa teritorije kotorske opštine, bilo bitno da imaju prije svega obrazovanje – navodi Ognjanović.

Ona je podsjetila da su prošle godine više puta razgovarali sa komunalnim preduzećem Kotor i Opštinom Kotor, na temu Lovanje, jer su tamo imali i ekološki problem. Vodili su računa da pronađu način da pomognu porodicama, jer samo njihovo nastanjenje u takvim neuslovnim životnim uslovima nije priličilo ni ljudima niti djeci, kaže Ognjenović.

Međutim, osnovni problem je što su parcele na kojima su se nastanili ili u privatnom ili u vlasništvu Opštine Kotor.

– Što se tiče Opštine Tivat, spremni smo da izađemo u susret svakako djeci i njihovim porodicama, a o daljim i bližim modelima pomoći, osim hrane i garderobe, Opština Tivat će obezbijediti sredstva u narednom periodu – najavljuje sekretarka Ognjanović.

Prema riječima Božovića, pomoć za Rome i Egipćane sa Lovanje je obezbijeđena iz kontigenta koji je predviđen interventnim sistemom zaštite.

– Koliko toliko će im dobro doći. Za mjesec bismo opet uručili novu pomoć u hrani i higijenskim artiklima, jer je najvažnije nastaviti kontinuirano podršku, pošto u praksi, u prvi mah svi priteknu u pomoć, a kasnije nema nikoga – dodaje Božović.

2 Komentari

  1. Straćare, mnogo djece, neposmenost, mizeran i kratak život. Ovako su naši stari živjeli, manje-više, prije 300 godina. Lovanjci žive pored nas, ali ćeraju po svome. Tako i mi živimo blizu urednih i normalnih naroda, ali ćeramo po svome.

    9
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code